Czas na czekoladę!

Fot. Radio Fiat

Czekolada gorzka, mleczna lub biała… z nutką wanilii, lukrecji oraz z bakaliami. Często z dodatkiem likieru, połączona z gruszką, pomarańczą lub truskawką. Ostatnio modna jest podawana z chilli.

Pomysłów na deser z udziałem czekolady jest tyle, ilu zwolenników jej smakowania. Nic więc dziwnego, że czekolada ma swój światowy dzień przypadający 7 lipca. Postanowiliśmy zapytać mieszkańców Częstochowy, który ze słodkich wariantów najlepiej przypadł im do gustu.

– Lubię czekoladę mleczną, chociaż gorzka też jest dobra, bo tamta czasami bywa za słodka. Jak byłam mała, bardzo lubiłam białą – mówiła jedna z Częstochowianek.

– Razem z siostrą bardzo lubimy czekoladę truskawkową, raz w tygodniu zjadamy tabliczkę – przyznał mieszkaniec.

– Uwielbiam gorzką z orzechami. Codziennie do kawy jestem w stanie zjeść całą tabliczkę, a jest o tyle dobra, że neutralizuje kawę – tłumaczyła jedna z miłośniczek słodyczy.

W Częstochowie jest wiele miejsc, w których można odpocząć przy filiżance gorącej czekolady.

– Zapraszamy na czekoladę klasyczną, truskawkową, miętową, gorzką, nugatową oraz pomarańczową z cynamonem. Naszym sztandarowym czekoladowym deserem jest gorąca czekolada z musem malinowym i zatopioną gałką lodów – mówiła o tajemnicach tego niebiańskiego napoju Anna Korzec, właścicielka jednego z nich.

A jakie zalety ma czekolada?

– Czekolada ma wiele właściwości odżywczych, jest bogata w białko, głównie czekolada mleczna. Zawiera dużo składników mineralnych, witamin oraz mikroelementów. Czekolada może działać podobnie jak kawa, czyli pobudzająco. Ponadto wprowadza w dobry nastrój. Historycznym faktem dotyczącym czekolady jest to, że w 1569 roku papież Pius V pozwalał na picie jednej filiżanki czekolady dziennie w okresie postu – dodała Anna Korzec.

Czym byłoby życie bez czekolady? Trudno sobie to wyobrazić. Jeszcze trudniej wyobrazić sobie niezliczoną gamę kolorów, smaków oraz kształtów, jakie może ona przybierać. Gorzka, ciemna, biała, w tabliczkach lub cukierkach, w puddingu, kremie i lodach. Dzięki swojej zdolności kulinarnej adaptacji czekolada znakomicie nadaje się na różne okazje. Możemy ją jeść samotnie, bądź poczęstować nią gości. Świetnie nadaje się też na prezent.

BNO