Fot. ekai.pl

8 Listopada obchodzimy Europejski Dzień Zdrowego Jedzenia i Gotowania. Celem święta jest promowanie zdrowego trybu życia i informowanie, jak ważne jest spożywanie posiłków o regularnych porach.

Z roku na rok przybywa osób, które zmagają się z otyłością. Brak czasu na przygotowanie zdrowych, zbilansowanych posiłków oraz brak ruchu przyczynia się do obniżenia kondycji oraz prowadzi do różnorakich chorób. Znaczna nadwaga czy otyłość może być przyczyną chorób serca, raka, udaru, nadciśnienia. Jednak początki tych groźnych chorób zaczynają się już w młodości kiedy nie przestrzegamy zasad zdrowego żywienia. Dlatego tak ważne jest edukowanie młodych ludzi jak przygotowywanie zbilansowanych posiłków, które dostarczą odpowiednich witamin i minerałów. Więcej na ten temat mówi dietetyk – Monika Przystalska:

– Nasz organizm nie produkuje witamin, dlatego potrzebuje wielu związków takich jak: białka, tłuszcze, witaminy i minerały. Dlatego powinniśmy spożywać dużo warzyw i owoców, ponieważ zawierają dużo przeciwutleniaczy, które przyjmujemy postaci suplementów takich jak: witamina C czy A+E. Złotą zasadą jest owoc lub warzywo do każdego posiłku, jeśli jemy jajecznice z pieczywem dodajmy do tego jakieś warzywo. Przy obiedzie jest to pozycja obowiązkowa. Najważniejsze to zadbać o porządek spożywania 3-4 posiłków dzienne.

Oprócz dobrze dobranej diety, podstawą zdrowego ciała jest także aktywność fizyczna. Dlatego tak ważne jest dbanie o organizm od najmłodszych lat. Jednak nie tylko młodzi ludzie powinni przestrzegać tych zasad, ale także ludzie starsi. W podeszłym wieku zwiększa się zapotrzebowanie na witaminy. Zapadalność na rożne choroby rośnie, dlatego powinniśmy bardziej zwracać uwagę na jakoś i ilość spożywanych przez nas posiłków.

– Bez witamin, które dostarczają warzywa i owoce robimy sobie duża krzywdę, ponieważ brakuje pewnych związków, które zapewniają zdrowie i tak potrzebną w tych czasach odporność. Są one „wojskiem odpornościowym” naszego organizmu. Dlatego powinna być to pozycja obowiązkowa w każdym posiłku.

Pamiętajmy o tym, aby komponowane przez nas posiłki były kolorowe oraz, aby wizualnie zachęcały do jedzenia. W dobie pandemii koronawirusa powinniśmy szczególnie zwracać uwagę na to, aby jedzone przez nas posiłki dostarczały odpowiednich witamin i minerałów. Dbając o zdrowie zapewniamy sobie długie życie.

AS

czestochowskie24

Polityka prywatności: Redakcja czestochowskie24.pl zastrzega wszelkie prawa do portalu. Użytkownicy mogą pobierać i drukować fragmenty zawartości portalu informacyjnego czestochowskie24.pl wyłącznie do użytku osobistego. Publikacja, rozpowszechnianie zawartości niniejszego portalu lub jej sprzedaż (także framing i in. podobne metody), są bez uprzedniej pisemnej zgody redakcji zabronione i stanowią naruszenie ustaw o prawie autorskim, ochronie baz danych i uczciwej konkurencji - będą ścigane przy pomocy wszelkich dostępnych środków prawnych.

Skip to content