Jak wykazują badania, wymarcie pszczół wiązałoby się z zaburzeniem funkcjonowania ekosystemu, a co za tym idzie, mogłoby mieć tragiczne skutki dla ludzkości.
Aby chronić ten gatunek, organizowane są różnego rodzaju akcje edukacyjne uświadamiające społeczeństwo. Dzisiaj (20.05) obchodzony jest również II Światowy Dzień Pszczoły. Z tej okazji na Jasnej Górze została zorganizowana konferencja pt. „Ochrona i rozwój regionalnego pszczelarstwa wkładem w rozwój światowej bioróżnorodności”. Uczestniczył w niej m.in. Tadeusz Dubiel z Regionalnego Związku Pszczelarzy w Częstochowie, który opowiada o zadaniach związku:
– Dbamy o ochronę, o rozwój regionalnego pszczelarstwa, jak również dbamy o naszych niezrzeszonych pszczelarzy. Niektórzy właściciele posesji nie dbają o to środowisko. Rano nawożą drzewka i zatruwają pszczoły. Można to robić wieczorem, wtedy nie zaszkodzimy owadom. I my dbamy o to, żeby przestrzegać tego przepisu, żeby nie zatruć tego środowiska — podkreśla Tadeusz Dubiel.
Konferencję poprzedziła Msza św., której przewodniczył bp Andrzej Przybylski. W homilii nawiązał do słów Jezusa: „Po owocach ich poznacie”:
– Mądrość biblijna, o której czasem dzisiaj zapominamy, uczy nas takiego stwierdzenia, takiego sposobu poznawania, że “po owocach ich poznacie”. Gdzie tam porównywać pszczołę do orła, do jastrzębia, do pięknych łabędzi na jeziorze, ale ta mała pszczoła, ta mała istota, jedna z najmniejszych latających stworzeń, jej owoc jest najsłodszy i dający zdrowie spośród wszelkiej słodyczy — tak mówi Biblia.
Jednym z owoców pszczelej pracy jest miód, o którego właściwościach opowiada Tadeusz Dubiel:
– Wiosenne miody są dobre dla dzieci na pamięć. Jesienne miody są ostrzejsze, nie powinno się ich dawać dzieciom. Tych miodów używają górnicy, hutnicy, młynarze, piekarze, bo są to miody wykrztuśne. Oprócz tego mamy jeszcze pyły, propolis, rozpuszczamy to w różnych postaciach, np. są stosowane jako maści.
Uczestnicy spotkania na Jasnej Górze mogli również podziwiać wystawę sprzętu pszczelarskiego oraz posmakować różnych rodzajów miodu.
AK