Dzisiaj objadanie się to nie grzech. Zbyt duża liczba kalorii nie stanowi problemu, bo w Tłusty Czwartek liczy się tylko radość – słodka, smażona i smakowita.
Ostatki świętowane są na parkiecie oraz na talerzu. Wzmożone kupowanie pączków i faworków to znak, że zbliża się Tłusty Czwartek – dzień, w którym większość osób nie liczy kalorii. O zaletach drożdżowych łakoci, mówi Monika Przystalska, dietetyk.
– Ta kaloryczność jest trochę wyjątkowa. Wiąże się z lukrowym, pysznym pączkiem, który kojarzy nam się z czymś babcinym. Pączki przypominają powiew dzieciństwa, a ta myśl dociera do naszego ośrodka radości, szczęścia.
Tłusty czwartek rozpoczyna ostatni tydzień karnawału. Tego dnia Kościół przymyka oko na objadanie się, a nadmierne jedzenie łakoci jest oficjalnie dozwolone. O to, co będą robić w dzień spożywczej laby, zapytaliśmy mieszkańców Częstochowy.
– Oczywiście piekę pączki i faworki. Posiedzimy z rodziną, porozmawiamy i zjemy te pyszności. Nic się nie stanie, jak trochę kalorii nam przybędzie.
– Nie wiem, czy się załapię na jedzenie, ponieważ mam zbyt wysoki cukier. Muszę obejść się smakiem, ale popatrzeć na pączki też jest miło.
– Chcę podtrzymywać tradycję, dlatego mam w planach spotkanie ze znajomymi i zjedzenie pysznych, lukrowanych pączków.
Kupujemy pączki z dżemem lub innym nadzieniem. Lukrowane lub posypane cukrem pudrem. Przepis na wersję mini – czyli pączuszki serowe, podaje Anna Maciejewska z Częstochowy.
– Dwa serki waniliowe, najlepiej takie najtańsze. Trzy jajka, łyżka cukru, półtora szklanki mąki i jedna łyżeczka proszku do pieczenia. Ciasto wyrabiamy ok. 2 minuty. Ubijamy jajka z cukrem. Dodajemy serki, mąkę z proszkiem do pieczenia. W garnku rozgrzewamy smalec z olejem w proporcjach: 2/3 smalcu i 1/3 oleju. Łyżeczką nakładamy ciasto, które ma konsystencję śmietany. Za każdym razem, przed ponownym nałożeniem, łyżeczkę wkładamy do zimnej wody. Pieczemy na głębokim tłuszczu.
Pączki były znane już w starożytnym Rzymie. W Polsce na słodko zaczęto je przyrządzać dopiero w XVI wieku. Dawniej ciasto nadziewano słoniną, spożywaną przy zapustach.
ABK/TK
Źródło foto: pixabay.com