Dzisiaj objadanie się to nie grzech. Zbyt duża liczba kalorii nie stanowi problemu, bo w Tłusty Czwartek liczy się tylko radość – słodka, smażona i smakowita.

Ostatki świętowane są na parkiecie oraz na talerzu. Wzmożone kupowanie pączków i faworków to znak, że zbliża się Tłusty Czwartek – dzień, w którym większość osób nie liczy kalorii. O zaletach drożdżowych łakoci, mówi Monika Przystalska, dietetyk.

– Ta kaloryczność jest trochę wyjątkowa. Wiąże się z lukrowym, pysznym pączkiem, który kojarzy nam się z czymś babcinym. Pączki przypominają powiew dzieciństwa, a ta myśl dociera do naszego ośrodka radości, szczęścia.

Tłusty czwartek rozpoczyna ostatni tydzień karnawału. Tego dnia Kościół przymyka oko na objadanie się, a nadmierne jedzenie łakoci jest oficjalnie dozwolone. O to, co będą robić w dzień spożywczej laby, zapytaliśmy mieszkańców Częstochowy.

– Oczywiście piekę pączki i faworki. Posiedzimy z rodziną, porozmawiamy i zjemy te pyszności. Nic się nie stanie, jak trochę kalorii nam przybędzie.

– Nie wiem, czy się załapię na jedzenie, ponieważ mam zbyt wysoki cukier. Muszę obejść się smakiem, ale popatrzeć na pączki też jest miło.

– Chcę podtrzymywać tradycję, dlatego mam w planach spotkanie ze znajomymi i zjedzenie pysznych, lukrowanych pączków.

Kupujemy pączki z dżemem lub innym nadzieniem. Lukrowane lub posypane cukrem pudrem. Przepis na wersję mini – czyli pączuszki serowe, podaje Anna Maciejewska z Częstochowy.

– Dwa serki waniliowe, najlepiej takie najtańsze. Trzy jajka, łyżka cukru, półtora szklanki mąki i jedna łyżeczka proszku do pieczenia. Ciasto wyrabiamy ok. 2 minuty. Ubijamy jajka z cukrem. Dodajemy serki, mąkę z proszkiem do pieczenia. W garnku rozgrzewamy smalec z olejem w proporcjach: 2/3 smalcu i 1/3 oleju. Łyżeczką nakładamy ciasto, które ma konsystencję śmietany. Za każdym razem, przed ponownym nałożeniem, łyżeczkę wkładamy do zimnej wody. Pieczemy na głębokim tłuszczu.

Pączki były znane już w starożytnym Rzymie. W Polsce na słodko zaczęto je przyrządzać dopiero w XVI wieku. Dawniej ciasto nadziewano słoniną, spożywaną przy zapustach.

ABK/TK

 

Źródło foto: pixabay.com

czestochowskie24

Polityka prywatności: Redakcja czestochowskie24.pl zastrzega wszelkie prawa do portalu. Użytkownicy mogą pobierać i drukować fragmenty zawartości portalu informacyjnego czestochowskie24.pl wyłącznie do użytku osobistego. Publikacja, rozpowszechnianie zawartości niniejszego portalu lub jej sprzedaż (także framing i in. podobne metody), są bez uprzedniej pisemnej zgody redakcji zabronione i stanowią naruszenie ustaw o prawie autorskim, ochronie baz danych i uczciwej konkurencji - będą ścigane przy pomocy wszelkich dostępnych środków prawnych.

Skip to content