W sklepach masowo pojawiają się nowalijki: młode pomidory, sałata, rzodkiewka, ogórki. I jak co roku zaczynają budzić wątpliwości – czy hodowane w sztucznych warunkach warzywa mogą mieć jakąkolwiek wartość odżywczą. Eksperci zwracają uwagę, że warto wybierać nowalijki od znanych i zaufanych producentów, unikając jednocześnie tych, które mogą pochodzić z importu. Nowalijki nabywają też chętnie częstochowianie aczkolwiek zwracają uwagę, że nie są one tanie.

Zjedzenie kilku listków sałaty czy pomidora nikomu nie zaszkodzi – mówi dr Małgorzata Kozłowska-Wojciechowska, przewodnicząca Rady Promocji Zdrowego Żywienia Człowieka.  Ale nowalijek nie można uważać za podstawowe źródło witamin. Trzeba je traktować raczej jako dodatek do potraw.

 

czestochowskie24

Polityka prywatności: Redakcja czestochowskie24.pl zastrzega wszelkie prawa do portalu. Użytkownicy mogą pobierać i drukować fragmenty zawartości portalu informacyjnego czestochowskie24.pl wyłącznie do użytku osobistego. Publikacja, rozpowszechnianie zawartości niniejszego portalu lub jej sprzedaż (także framing i in. podobne metody), są bez uprzedniej pisemnej zgody redakcji zabronione i stanowią naruszenie ustaw o prawie autorskim, ochronie baz danych i uczciwej konkurencji - będą ścigane przy pomocy wszelkich dostępnych środków prawnych.

Skip to content