Skóra bez przebarwień, wyprysków i poprawa samopoczucia to tylko niektóre z zalet prowadzenia zdrowego stylu życia. Kondycję fizyczną i psychiczną poprawić można też dietą, którą wiele osób praktykuje w okresie Wielkiego Postu. Głodówka, a post to jednak dwie różne rzeczy.
Dobranie właściwych składników nie tylko pomaga w utrzymaniu zgrabnej sylwetki, ale również w poprawie samopoczucia. Popularną metodą na utratę tkanki tłuszczowej są diety postne i głodówki. Jak mówi Monika Przystalska, dietetyk kliniczny, takie sposoby odchudzania nie zawsze służą zdrowiu.
-Zaprzestanie odpowiedniego odżywiania może być bardzo szkodliwe. Jeśli chcemy poprawić własne samopoczucie oraz stan zdrowia, powinniśmy stosować dietę, przygotowaną przez specjalistę. Chudnięcie na siłę nie jest właściwe, ponieważ możemy sobie tylko zaszkodzić. Jak już decydujemy się na głodówkę, pamiętajmy, że nie może trwać długo. Brak dostarczania odpowiednich składników powoduje, że organizm przestaje się regenerować, co może doprowadzić do tzw. zespołu wtórnego złego wchłaniania.
Tak jak w przypadku spożywania produktów w diecie także potrzebny jest umiar. Przesada w odchudzaniu może doprowadzić do skutków niebezpiecznych dla życia człowieka. Wielki Post to czas refleksji nad własnym postępowaniem, co może być też początkiem rozpoczęcia zdrowszego stylu życia.
– Te 40 dni Wielkiego Postu możemy potraktować jako czas wytrenowania organizmu i narzucenia dobrych nawyków żywieniowych. Nawyk wprowadzamy poprzez ćwiczenie. Jeżeli w tym czasie nauczymy się dobierać odpowiednie ilości posiłków, zaczniemy więcej pić i zwiększymy aktywność fizyczną, wejdziemy już w pewien rytm. Po zakończeniu się Wielkiego Postu nasz organizm będzie przygotowany na utrzymanie tego, co już osiągnęliśmy. Dobra forma będzie też dużą radością. Polecam więc wszystkim nie długą głodówkę, a jeden dzień postowania, oparty na płynach.
Post to świadome ograniczenie spożycia żywności oraz napojów w określonym czasie. Jak tłumaczy Małgorzata Stanior, dietetyk kliniczny, osoby, które nie chcą stosować postnej głodówki, a jednocześnie pragną wprowadzić zdrowsze nawyki żywieniowe, powinny jeść 5 razy dziennie co 3 godziny.
– Codzienny jadłospis powinien składać się z węglowodanów, warzyw, owoców, białek, tłuszczy. Na śniadanie może to być kanapka, sałatka albo owsianka. Drugie śniadanie lub podwieczorek to są, według mnie, posiłki owocowe. Na obiad można zjeść zupę, drugie danie lub jedno i drugie. Na kolację warto zjeść coś lekkiego np. kasza z warzywami, zupa, kanapka czy sałatka. To jest najprostszy jadłospis.
Ograniczenie jedzenia to jedno z najtrudniejszych wyrzeczeń, jednak Wielki Post to czas pracy nad sobą. Jeden dzień głodówki, połączony z określoną intencją, może dokonać niezwykłe zmiany w każdym z nas – zarówno te fizyczne, jak i duchowe.
ABK
Źródło foto: pixabay.com