S jak sernik z dynią

Sernik z dynią i kurkumą/Fot. przepisy.pl

30 lipca obchodzony jest Światowy Dzień Sernika. W połączeniu ze Światowym Dniem Przyjaźni, który także ma swoje święto 30 lipca powoduje, że w tym zestawieniu dzień ten będzie bez wątpienia przyjemniejszy. Warto połączyć obie okazje do świętowania i spotkać się ze swoim znajomym lub przyjacielem, właśnie przy odrobinie słodkości.

Warto przy tej złożonej okazji pokusić się o próbę samodzielnego upieczenia tego niekwestionowanego króla deserów. Przepisów na dobry sernik jest jednak tyle, ile gospodyń, które sekretnie strzegą tej receptury. Radio Fiat sięgnęło po nietypowy przepis na sernik z dynią. Przepisem podzieliła się z nami Anna Zgnilec, przewodnicząca Koła Gospodyń Wiejskich w Zawadzie:

– 1 kg sera;
– 1 kostka masła;
– 1 szklanka cukru;
– 4 duże jaja;
– 25 dag dyni;
– 1 cukier waniliowy;
– 100 ml śmietanki kremówki 36%;
– 4 łyżki mąki ziemniaczanej;
– 1 łyżka mąki pszennej;
– 1 pomarańcza.

Ser należy trzykrotnie przekręcić przez maszynkę. Dynię obrać, skropić olejem i upiec, następnie po ostudzeniu zblendować. Skórkę z pomarańczy zetrzeć na tarce, żółtka oddzielić od białek. Masę należy utrzeć z cukrem na puszystą masę, dodając po jednym żółtku. Później dodawać po trochu ser, a następnie dynię, nieustannie miksując. Do tak przygotowanej masy trzeba dodać śmietankę, mąkę i skórkę z pomarańczy. Białka ubić na sztywno, po czym dodać do masy i delikatnie wymieszać. Całość wstawić do uprzednio nagrzanego piekarnika. Piec w 170°C przez ok. 75 minut.

Sernik podawano już starożytnym olimpijskim atletom. Dziś ten słodki deser cieszy się popularnością pod każdą szerokością geograficzną. Do Polski sernik sprowadził król Jan III Sobieski, wracając z odsieczy wiedeńskiej XVII wieku.

BNO
Wypowiedź z dźwięku Katolickiego Radia Zamość