Już po raz siódmy Częstochowa bierze udział w największym wydarzeniu kulinarnym w Polsce. Mowa o Festiwalu Smaku, czyli corocznym projekcie, w ramach którego restauracje oraz kawiarnie proponują mieszkańcom specjalnie przygotowane na tę okazję wyjątkowe dania w festiwalowych cenach.

Przez pięć dni, od poniedziałku do piątku organizatorzy zachęcają do odkrywania nowych smaków oraz odwiedzania najsmaczniejszych lokali w mieście. Głównym założeniem tego wydarzenia jest aktywizacja mieszkańców, promowanie idei Slow Food oraz wspieranie lokalnej przedsiębiorczości gastronomicznej.

– W tegorocznej edycji bierze udział rekordowa liczba restauracji i kawiarni. W samej Częstochowie jest ich 30. W festiwalu biorą też udział restauracje z Radomska, Lublińca, Poraju i Olsztyna – mówi Jacek Tolewski z Grupy Kreatywnej Koncept, realizującej Festiwal Smaku w Częstochowie.

Mimo corocznego rozwoju festiwalu nadal jest wielu restauratorów w Częstochowie i okolicach, którzy mają obawy przed przystąpieniem do programu, pomimo płynących korzyści i niewygórowanych wymagań.

– Głównym założeniem są odpowiednie walory restauracji. Najważniejszy jest smak i wysoka jakość podawanych dań. Nie patrzymy na piękne wnętrze lokalu, chociaż też jest ono ważne – dodaje Jacek Tolewski.

Festiwal to doskonała okazja dla restauratorów i kawiarni do wypromowania swojej marki.

– Dla nas festiwal to okazja do pokazania się szerszej liczbie osób, które jeszcze naszej restauracji nie znają. Bierzemy udział w festiwalu od samego początku. Aby uczestniczyć w tym wydarzeniu liczą się z pewnością chęci, wyczucie smaku i nastawienie się na ciężką pracę – twierdzi Ewa Angełow, właścicielka jednej z częstochowskich restauracji biorących udział w Festiwalu Smaku.

Restauratorka podkreśla także, że aby przystąpić do festiwalu, trzeba przede wszystkim sprostać oczekiwaniom klientów.

– Klienci powinni oczekiwać i spodziewać się smaku na najwyższym poziomie, ponieważ każda restauracja chce się pokazać od jak najlepszej strony. Myślę też, że klienci muszą stawiać wysokie wymagania i oczekiwać tego, aby wyjść zadowolonym z restauracji i chcieć do niej wrócić następnym razem – dodaje.

Festiwal Smaku w Częstochowie trwa od poniedziałku i zakończy się jutro. Dla wszystkich zainteresowanych dostępna jest aplikacja mobilna, w której znajduje się lista restauracji biorących udział w festiwalu oraz zdjęcia dań. Szczegóły można też znaleźć na stronie internetowej wydarzenia www.festiwal-smaku.pl.

BNO

Skip to content