“Marnując żywność, marnujesz planetę” – to hasło tegorocznych obchodów Światowego Dnia Żywności, w ramach którego w piątek 19 października w centrum Częstochowy odbył się happening.
Po godzinie 11.00 z Placu Daszyńskiego w kierunku Placu Biegańskiego wyruszył barwny korowód dzieci i młodzieży częstochowskich szkół, który przypominał o tym, że nie powinno się wyrzucać żywności.
Na świecie, co roku wyrzucamy 1.3 mld ton jedzenia (FAO, 05.2011 r.). Stanowi to 1/3 ilości produkowanej żywności nadającej się do spożycia. W Europie marnuje się 89 mln ton żywności (Komisja Europejska, kwiecień 2011 r.). W typowym domu Europejczyka wyrzuca się do kosza 20-30% kupionego jedzenia, z czego 2/3 nadawałoby się jeszcze do spożycia. Brytyjczycy marnują ponad 20% kupowanego jedzenia, natomiast w USA nawet 25-40% żywności trafia na śmietnik.
W Polsce marnuje się ok. 9 mln ton żywności rocznie. Do wyrzucania niespożytej żywności przyznaje się 35% badanych Polaków (Millward Brown SMG/KRC na zlecenie Federacji Polskich Banków Żywności, wrzesień 2014 r.).
Światowy Dzień Żywności ustanowiony w 1979 r. przez FAO (Organizację Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa). Jego celem jest pogłębianie świadomości społecznej na temat globalnych problemów żywnościowych oraz wzmocnienie poczucia solidarności w walce z głodem i ubóstwem, którą można podjąć na lokalnym gruncie.
PK