Dzisiaj wspomnienie liturgiczne św. Agaty, jest jedną z najbardziej czczonych w chrześcijaństwie świętych. Patronka dzisiejszego dnia jest również zwana Sycylijską. Według opisu męczeństwa Agata urodziła się w Katanii na Sycylii ok. 235 r. W dzień św. Agaty, 5 lutego święci się pieczywo, sól i wodę. Dlaczego? Wyjaśnia ks. Łukasz Połacik:
– Święta Agata męczennica pierwszych wieków chrześcijaństwa. Po jej śmierci męczeńskiej wulkan Etna zaczął zachowywać się niebezpiecznie, niebezpiecznie dla jej mieszkańców, wtedy przyzywano św. Agatę. Jak mówią podania, legendy płyta z jej grobu zatrzymała lawę i uratowała mieszkańców pobliskich miejscowości. Zaczęto Agatę wzywać jako szczególną pomoc w sytuacjach pożaru. Tak wykształcił się zwyczaj sakramentaliów w Kościele, jakim jest zwyczaj święcenia wody, chleba i soli w dzień wspomnienia liturgicznego św. Agaty. Wszystkie te znaki mają nas przybliżać do Boga, bo taka jest istota sakramentaliów. One nam przypominają o działalności świętych wśród nas także i teraz, dlatego święcimy chleb. Samo imię Agata po grecku oznacza “dobry”. Wiemy, że chleb jest naszym podstawowym pokarmem, chleb jest dobry bo daję nam życie. Święcimy sól i wodę, które mają nas uchronić przed pożarami, mają nas uchronić as przed tym co niebezpieczne w sensie duchowym.
Agata poniosła śmierć, rzucona na rozżarzone węgle, 5 lutego 251 r. Św. Agata jest patronką Sycylii, miasta Katanii oraz ludwisarzy. Modlą się do niej kobiety karmiące oraz kobiety chore na nowotwór piersi. Św. Agata przedstawiana jest zazwyczaj w ikonografii w długiej sukni, z kleszczami, którymi ją szarpano. Jej atrybutami są m.in. chleb, dom w płomieniach, korona w rękach, kość słoniowa – symbol czystości i niewinności oraz siły moralnej, palma męczeńska, pochodnia, płonąca świeca – symbol Chrystusa.
Foto źródło: ekai.pl