Aeroklub Częstochowski organizuje zimowy kurs szybowcowy. Zrób licencję pilota szybowcowego jeszcze przed sezonem letnim. Kurs rozpocznie się 3 lutego zajęciami teoretycznymi. Finał przewidziany jest na 18 lutego.
Zapisy przyjmowane są do 2 lutego. Istnieje możliwość indywidualnego trybu szkolenia teoretycznego.

Warunki dotyczące szkoleń i lotów na szybowcach

Aeroklub Częstochowski oferuje wszystkim chętnym powyżej 16 roku życia podstawowy kurs szybowcowy. Kurs składa się z dwóch etapów: szkolenia teoretycznego i szkolenia praktycznego.
Teoretyczny kurs szybowcowy obejmuje 60 godzin wykładów z następujących dziedzin lotniczych:

Prawo lotnicze
Ogólna wiedza o szybowcu
Osiągi i planowanie lotu
Człowiek – możliwości i ograniczenia
Meteorologia
Nawigacja
Procedury operacyjne
Zasady lotu
Łączność
Ogólne bezpieczeństwo lotów

Warunkiem dopuszczenia do lotów praktycznych jest zaliczenie egzaminów z wiedzy teoretycznej przedstawionej podczas zajęć, obecność na min. 75% wykładów, posiadanie ważnego orzeczenia lotniczo-lekarskiego klasy 1 lub 2, pisemna zgoda rodziców w przypadku osób poniżej 18 lat.
Szkolenie praktyczne odbywa się na szybowcu Bocian lub Puchacz. Można się szkolić startując z wykorzystaniem wyciągarki lub za samolotem.

Wszelkich informacji udzielają:
Daniel Sosnowski: d.sosnowski@aeroklub.czest.pl, tel. 693-724-424
Agnieszka Olczyk: dyrektor@aeroklub.czest.pl, tel. 783-995-277

Szczegóły w zakładce http://aeroklub-czestochowa.org.pl/szybowcowe/

czestochowskie24

Polityka prywatności: Redakcja czestochowskie24.pl zastrzega wszelkie prawa do portalu. Użytkownicy mogą pobierać i drukować fragmenty zawartości portalu informacyjnego czestochowskie24.pl wyłącznie do użytku osobistego. Publikacja, rozpowszechnianie zawartości niniejszego portalu lub jej sprzedaż (także framing i in. podobne metody), są bez uprzedniej pisemnej zgody redakcji zabronione i stanowią naruszenie ustaw o prawie autorskim, ochronie baz danych i uczciwej konkurencji - będą ścigane przy pomocy wszelkich dostępnych środków prawnych.

Skip to content