Konkurs na potrawę regionalną

800px-Golabki_jacek

Tradycyjne wędliny, potrawy z dawnych przepisów, napoje i inne smakołyki. Rusza XV edycja regionalnego etapu konkursu na najlepszy regionalny produkt żywnościowy oraz na najlepsze danie i potrawę regionalną województwa śląskiego.

Organizatorzy plebiscytu poszukują produktów osadzonych głęboko w tradycji i od lat wytwarzanych tymi samymi metodami oraz według tych samych receptur. Do konkursu może przystąpić każdy producent wyrobów regionalnych i tradycyjnych, m.in. firmy gastronomiczne, gospodarstwa agroturystyczne oraz koła gospodyń wiejskich.

W ramach regionalnego finału komisje ocenią najlepszy regionalny produkt żywnościowy oraz najlepsze danie i potrawę regionalną. Ten odbędzie się 20 czerwca w Częstochowie na Placu Biegańskiego podczas IX Festiwalu Sztuki Kulinarnej „Aleja Dobrego Smaku”. Zwycięzcy zostaną nominowani do nagrody „Perła 2015” wręczonej podczas Wielkiego Finału Konkursu w czasie trwania poznańskich Targów „Smaki Regionów”.

Termin nadsyłania kart zgłoszeniowych upływa 29 maja.

Skip to content