Sezon na grzybobranie powoli się rozpoczyna. Grzybiarze szykują już wiadra i ostrzą nożyki. W częstochowskim powiecie pojawiły się już pierwsze okazy grzybów.
Jak wygląda sezon grzybowy 2019?
– Grzyby zbieram z dwóch powodów: po pierwsze jest to dla mnie ogromna przyjemność, po drugie – uwielbiam jeść grzyby. W tym roku z powodu suszy można było mieć obawy, czy grzyby się w ogóle pojawią, ale koniec sierpnia okazał się dla nas bardzo łaskawy. Oby to trwało jak najdłużej. Liczymy na to, że będzie można je zbierać jeszcze długo podczas jesiennych tygodni – mówi amator grzybobrania, Adam Jakubczak.
O tegorocznym grzybobraniu opowiada również jeden z częstochowskich grzybiarzy, wskazując na gatunki grzybów występujących w lasach:
– W tym roku jest niestety dużo grzybów niedobrych, robaczywych. Najczęściej spotykam w lesie prawdziwki, kozaki, podgrzybki, maślaki i kanie.
Zbieranie grzybów to jedno, a wykorzystanie ich w kuchni to drugie. Jakie potrawy można znaleźć w menu grzybiarzy?
– Bardzo lubię tradycyjną smażonkę z patelni. Przyrządzamy ją na dwa sposoby: ze śmietaną i bez. Polecam wszystkim także kanie panierowane z patelni – mówi Adam Jakubczak.
Tym, którzy wybierają się w najbliższym czasie na grzyby przypominamy, by zbierać tylko te, co do których ma się pewność, że są jadalne. Jeśli nie jesteśmy tego pewni, warto zasięgnąć porady eksperta – chodzi w końcu o nasze zdrowie i życie.
KF