Sezon na grzybobranie powoli się rozpoczyna. Grzybiarze szykują już wiadra i ostrzą nożyki. W częstochowskim powiecie pojawiły się już pierwsze okazy grzybów.

Jak wygląda sezon grzybowy 2019?

Grzyby zbieram z dwóch powodów: po pierwsze jest to dla mnie ogromna przyjemność, po drugie – uwielbiam jeść grzyby. W tym roku z powodu suszy można było mieć obawy, czy grzyby się w ogóle pojawią, ale koniec sierpnia okazał się dla nas bardzo łaskawy. Oby to trwało jak najdłużej. Liczymy na to, że będzie można je zbierać jeszcze długo podczas jesiennych tygodni – mówi amator grzybobrania, Adam Jakubczak.

O tegorocznym grzybobraniu opowiada również jeden z częstochowskich grzybiarzy, wskazując na gatunki grzybów występujących w lasach:

W tym roku jest niestety dużo grzybów niedobrych, robaczywych. Najczęściej spotykam w lesie prawdziwki, kozaki, podgrzybki, maślaki i kanie.

Zbieranie grzybów to jedno, a wykorzystanie ich w kuchni to drugie. Jakie potrawy można znaleźć w menu grzybiarzy?

Bardzo lubię tradycyjną smażonkę z patelni. Przyrządzamy ją na dwa sposoby: ze śmietaną i bez. Polecam wszystkim także kanie panierowane z patelni – mówi Adam Jakubczak.

Tym, którzy wybierają się w najbliższym czasie na grzyby przypominamy, by zbierać tylko te, co do których ma się pewność, że są jadalne. Jeśli nie jesteśmy tego pewni, warto zasięgnąć porady eksperta – chodzi w końcu o nasze zdrowie i życie.

KF

czestochowskie24

Polityka prywatności: Redakcja czestochowskie24.pl zastrzega wszelkie prawa do portalu. Użytkownicy mogą pobierać i drukować fragmenty zawartości portalu informacyjnego czestochowskie24.pl wyłącznie do użytku osobistego. Publikacja, rozpowszechnianie zawartości niniejszego portalu lub jej sprzedaż (także framing i in. podobne metody), są bez uprzedniej pisemnej zgody redakcji zabronione i stanowią naruszenie ustaw o prawie autorskim, ochronie baz danych i uczciwej konkurencji - będą ścigane przy pomocy wszelkich dostępnych środków prawnych.

Skip to content