Zdrowe grillowanie to na pierwszy rzut oka słowa, które do siebie nie pasują. A jednak jest to możliwe. Letnia pora, oraz ciepłe i długie wieczory zachęcają do spędzania czasu w rodzinnym i przyjacielskim gronie.

A jak wiadomo, nic tak dobrze nie umila czasu, jak wspólny grill lub ognisko na świeżym powietrzu. Co jednak zrobić, aby przysmaki wprost z gorącego rusztu były smaczne, a jednocześnie zdrowe?

– Mięso z grilla daje zdecydowanie mniej tłuszczu, niż gdyby to samo mięso było smażone na patelni w wysokiej temperaturze. Poza tym grill sprzyja jedzeniu wszelkiego rodzaju sałatek warzywnych, czego nie obserwuje się podczas jedzenia, np. kolacji. Mięso z grilla zawsze dobrze łączyć z warzywami, ponieważ mają one działanie antyutleniające, czyli antystarzeniowe – odpowiada Monika Przystalska, dietetyk.

W parze ze zmniejszoną ilością tłuszczu oraz dużą liczbą warzyw powinien iść także wybór odpowiedniej jakości mięsa oraz odpowiednie jego przyrządzenie.

– Często stajemy przed wyborem mięsa na grilla. Mniej czy bardziej tłuste? Po pierwsze zawsze powinniśmy je zawijać, aby tłuszcz nie spływał na żar i nie odymiał dodatkowo jedzenia. Po drugie zwracajmy uwagę, czy mięso jest moczone w saletrach. Dotyczy to najczęściej produktów paczkowanych, aby miały atrakcyjniejszy kolor. Najlepiej unikać takich wyrobów, ale jeśli już kupiliśmy, dobrze wcześniej obgotować mięso, gdyż związki saletry bardzo dobrze rozpuszczają się w wodzie. Dopiero po tym zabiegu możemy grillować – dodaje dietetyk.

Poza smacznym (a jeśli się postaramy, to także zdrowszym) jedzeniem, grillowanie ma także jeszcze jeden atut. Sprzyja spotkaniom, a towarzystwo i ożywiona rozmowa odmładza. Grillowanie jest zatem idealnym przykładem, jak łączyć przyjemne ze smacznym i pożytecznym.

BNO

Skip to content