Jedni wolą kiszone, inni konserwowe, a jeszcze inni – korniszony… Ogórki to warzywa, na które sezon rozpoczyna się w lipcu. Polska zajmuje w Europie trzecie miejsce pod względem produkcji tych warzyw. Stąd też ich duża popularność w naszej diecie.

Wielu z nas nie wyobraża sobie obiadu bez mizerii czy chłodnika, nie wspominając już o przetworach, zamkniętych w słoikach pod różnymi postaciami. Sprawdzają się latem, serwowane na świeżo, a także zimą w postaci przetworów. Ci, którzy robią z ogórków kulinarne pyszności, mają na nie swoje sekretne przepisy. Natomiast każdy, kto wykorzystuje ogórki w swojej diecie, lubi je pod konkretnymi postaciami:

– Najlepsze są te najbardziej tradycyjne, czyli kiszone i korniszony – mówił jeden z mieszkańców.

– Można jeść, jakie tylko się chce: konserwowe, kiszone lub w mizerii – powiedziała klientka sklepu warzywnego.

– Preferuję kiszone, w occie lub z papryką chilli – zdradził inny mężczyzna.

Ogórki to niejedyne warzywa, które goszczą latem na polskich stołach. Postanowiliśmy zapytać częstochowian robiących zakupy na ryneczku, w jakie owoce i warzywa zaopatrują się najczęściej:

– Bardzo często kupuję pomidory, rzodkiewki i sałatę – wymieniała jedna z klientek ryneczku.

– Kupuję dużo warzyw, chociaż są drogie, szczególnie na ryneczku. Ponadto jest w nich wiele środków ochrony roślin – zauważyła inna klientka.

– Kupuję kiwi, jabłka, czasem gruszki oraz kalafiory. Wszystko zależy od tego, jakie danie chcę przygotować – podsumowała częstochowianka.

Średnia cena warzyw w porównaniu do lat ubiegłych znacznie wzrosła. Kilogram ogórków gruntowych to wydatek średnio rzędu 4-5 zł. Kilogram młodych ziemniaków kosztuje od 4 do 6 zł, natomiast kilo jabłek (w zależności od odmiany) to koszt 3-4 zł. Warto dodać, że cena ogórków gruntowych, tak jak i większości hodowanych w Polsce warzyw i owoców jest zależna od urodzaju, a na ten w dużej mierze ma wpływ pogoda. Tegoroczna wiosna była dosyć zimna, co spowodowało znaczne opóźnienie wegetacji roślin. To z kolei przełożyło się na wspomniany wzrost cen wielu warzyw i owoców. Niektóre z nich są droższe nawet o 150% w porównaniu z ubiegłorocznymi cenami.

BNO