Czerwiec jest miesiącem urodzaju truskawek. Ten smaczny owoc jest stosunkowo młody, stworzony około 300 lat temu przez francuskiego botanika Antoine Nicolasa Duchesne.

To on w 1712 roku w królewskich ogrodach Ludwika XIV skrzyżował dwa gatunki poziomek – chilijskiej i wirginijskiej, zapoczątkowując zupełnie nowy gatunek owocu znany jako truskawka. Kryjąca się pod wieloma nazwami, takimi jak poziomka ananasowa lub wielkoowocowa, truskawka świetnie smakuje w połączeniu ze śmietaną, jogurtem naturalnym oraz jako danie podawane z makaronem. Jest także bombą witaminową.

– Truskawki posiadają bardzo dużo antyoksydantów, najsilniejszym z nich jest witamina C. Dodatkowo truskawki mają działanie przeciwrodnikowe, a jak wiemy, wolne rodniki działają bardzo niekorzystnie na nasz organizm – mówi dietetyk Marta Rożniata.

Warto dodać, że truskawki są niskokaloryczne – porcja 100 gramów świeżych owoców to tylko 32 kalorie. A w jaki sposób należy je przechowywać?

– Koniecznie w lodówce. Nowoczesne lodówki mają tzw. komorę zerową, w której najlepiej przechowywać te owoce, ale maksymalnie przez dwa dni. Ważne jest, aby nie myć truskawek przed włożeniem do lodówki, ale dopiero przed spożyciem – dodaje dietetyk.

Tegoroczne ceny truskawek są nadal wyższe niż w ubiegłym roku. Średnia cena waha się od 6 do 10 zł za kilogram.

BNO
DŹWIĘKI: RADIO RDN TARNÓW

Skip to content