Dezynfekcja autobusów i karetek zostanie zintensyfikowana

Wydział Bezpieczeństwa i Zarządzania Kryzysowego zamierza w najbliższym czasie zintensyfikować częstotliwość dezynfekcji autobusów MPK oraz karetek pogotowia, używanych na terenie Częstochowy. Na I kwartał 2022 roku przewidziano na ten cel około 45 tys. złotych z rezerwy kryzysowej.

O szczegółach mówi naczelnik Wydziału Zarządzania Kryzysowego, Rafał Kusal:

Wzorem lat ubiegłych będziemy kontynuować przestrzeni publicznych. Na początku I kwartału 2022 roku przede wszystkim zaczniemy od dezynfekcji karetek pogotowia i taboru MPK. W przypadku autobusów, takie dezynfekcje przeprowadzaliśmy 2 razy w miesiącu ale z uwagi na nowe fale i zwiększoną ilość zachorowań, od grudnia zwiększyliśmy tą częstotliwość i raz na tydzień podczas weekendu, taka dezynfekcja całego taboru jest przeprowadzana. Jeśli chodzi o karetki, przez najbliższy kwartał taka dezynfekcja będzie prowadzona 3 razy w tygodniu. […] Jeżeli chodzi o wydatki na ten cel, są to środki z rezerwy kryzysowej i wynosić będą około 45 tys. zł. Mówię około, dlatego że nie wiadomo czy częstotliwość nie będzie musiała zostać zmieniona z uwagi na wzrost lub spadek zachorowań. Na chwilę obecną, szacunkowy koszt to 45 tysięcy złotych, na bieżący kwartał.

Dezynfekcja taboru i karetek mieści się w granicach obowiązków nałożonych przez Sanepid na wszystkie punkty sprzedażowe i usługowe. Edyta Kapelka z częstochowskiego Sanepidu wyjaśniła na przykładzie punktów handlowych, że nie istnieją sztywne normy co do dezynfekcji, a jedynie zalecenia, na podstawie których każdy podmiot może sobie wypracować własne procedury dezynfekcyjne:

Jeśli chodzi o środki ostrożności oraz dezynfekcję wspólnych pomieszczeń i przedmiotów, z którymi stykają się klienci w sklepach spożywczych czy obiektach usługowych, to należy pamiętać, że każdy taki obiekt miał za zadanie stworzenia sobie własnej procedury, która w swojej treści zawiera sposoby w jakim zakresie będzie ta dezynfekcja wykonywana. Przede wszystkim przepisy zakładają, iż w godzinach otwarcia co najmniej raz na godzinę powinny być dezynfekowane stanowiska kasowe, stanowiska obsługi, jak również dystrybutory na stacjach paliw.

Ponadto funkcjonują jeszcze przepisy wynikające z ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia, które nakładają obowiązek utrzymania czystości nie tylko koszy zakupowych ale wszystkich ogólnodostępnych obszarów sklepu i powierzchni, z którymi stykają się klienci. Są to jednak przepisy ogólne dla wszystkich podmiotów pracujących z żywnością. Samą dezynfekcję punktów handlowych i usługowych pozostawiono w dużej mierze do indywidualnego zarządzania.

Skip to content