Fot. gov.pl

Zamiast mięsa – groch, fasola, bób i soczewica. Produkty pochodzenia roślinnego to podstawa diety wegetariańskiej, która na świecie znana jest od wielu lat. Praktykowana już w starożytności, pomagała zachować zdrowie i urodę. Po latach doczekała się swojego święta, jakie obchodzimy 11 stycznia.

O tzw. diecie bez mięsa przypominać ma Dzień Wegetarian. W Polsce, odżywianie produktami pochodzenia roślinnego, wybierane jest coraz chętniej. Na przestrzeni ostatnich kilku lat wegetarianizm stał się jednym z trendów zdrowego stylu życia. Jak tłumaczy dietetyk Monika Przystalska, dieta wegetariańska to przede wszystkim obecność antyoksydantów, czyli naturalnych substancji, które chronią organizm człowieka przed wieloma schorzeniami (w tym nowotworowymi):

– Dozwolone warzywa, owoce, tłuszcze roślinne, ryby oraz mleko i jego przetwory. Unikamy za to mięsa. Zyskuje na tym nasz układ odpornościowy. Niejedzenie mięsa obniża poziom cholesterolu oraz eliminuje ciśnienie tętnicze. Dieta wegetariańska wspomaga też odchudzanie. Zawsze też powtarzam, że zwiększona ilość spożywania warzyw i owoców to zawsze istotny czynnik prozdrowotny.

Pamiętajmy, że każda dieta powinna być zbilansowana. W ten sposób dostarczymy organizmowi niezbędnych składników pokarmowych w odpowiedniej ilości – dodaje Monika Przystalska.

– Dieta wegetariańska polega na tym, że eliminujemy produkty pochodzenia zwierzęcego. Należy jednak pamiętać, że mięso ma w sobie wiele ważnych witamin (np. te z grupy B12) oraz żelazo, które z roślin nie wchłania się do organizmu tak dobrze. Brak spożywania odpowiednich substancji prędzej czy później wpłynie na nasze samopoczucie. Ważne jest więc odpowiednie zbilansowanie diety wegetariańskiej, aby niczego w niej nie zabrakło.

Wegetarianizm nie jest zalecany u dzieci oraz kobiet w ciąży (chyba, że jadłospis ustalony jest z ekspertem żywieniowym).

ABK

Skip to content