Ergonomia w kuchni powinna być Twoim priorytetem. Sprawdź, dlaczego jest tak ważna

[MATERIAŁ PARTNERA] Kuchnia. Przez wielu uznawana za serce domu, należy do pomieszczeń, w których nierzadko dzieje się prawdziwa, gastronomiczna magia. To właśnie tutaj przygotowuje się rozmaite posiłki, niemal od progu kuszące domowników swoim zapachem. Dla wielu osób kuchnia stanowi przestrzeń, w której można się odprężyć, szykując obiad lub piekąc ciasto dla całej rodziny. By jednak pomieszczenie rzeczywiście było jak z marzeń, musi być ono przede wszystkim funkcjonalne i estetyczne. Kluczem efektywnego oraz wygodnego funkcjonowania w kuchni jest odpowiednia organizacja przestrzeni – wydzielenie strefy roboczej powinno w tym pomóc. Zanim jednak zacznie się organizować kuchnię, warto zwrócić uwagę na pojęcie takie jak ergonomia. Określa ono san, w którym cała powierzchnia, a także znajdujące się jej obrębie meble, gadżety i dodatki, dopasowane są do potrzeb oraz wymagań człowieka. Co ma wspólnego z przestrzenią roboczą?

Podział przestrzeni roboczej oraz potencjalne rozwiązania organizacyjne

Podstawowym schematem wykorzystywanym przez osoby projektujące kuchnie jest idea trójkąta roboczego. Oznacza to, że każda kuchnia, bez względu na swój rozmiar czy stopień skomplikowania przestrzeni, powinna być podzielona na strefy tworzące ergonomiczny trójkąt. Według tej zasady, na przestrzeń roboczą składa się kolejno: lodówka, zlewozmywak i płyta kuchenna, czyli strefa przechowywania, sprzątania, a także strefa robocza. W tym dobrze jest wiedzieć, że strefa robocza również ma swój specyficzny podział na przestrzeń zapasów, gromadzenia przyborów do gotowania, zmywania, a także przygotowywania i obróbki termicznej żywności. Warto pamiętać o tym podziale, decydując się na aranżację swojej kuchni. To, w jaki sposób będziemy czuć się w danym pomieszczeniu, w dużej mierze uzależnione jest od jego wystroju i poziomu ergonomii.

Niezbędnym elementem każdej kuchni jest także blat roboczy. To właśnie ta powierzchnia jest jedną z najczęściej używanych przez domowników – ma się więc co do niej specyficzne wymagania. Przede wszystkim, blat roboczy powinien być wytrzymały oraz funkcjonalny, a przy tym estetyczny. Podobnie jak projekt kuchni, tak i stworzenie idealnego blatu jest nie lada wyzwaniem, wymagającym wzięcia pod uwagę kilku istotnych czynników. Dowiedz się, o czym mowa.

Idealny blat kuchenny, czyli jaki?

Na samym początku warto wspomnieć, że nie ma uniwersalnego rozwiązania na dobry blat. Zarówno kształt, wymiar, jak i kolor to kwestie na tyle indywidualne, że nie da się wyłonić spośród szeregu opcji takiej, która będzie pasowała każdemu. Istnieją jednak wskazówki, które mogą pomóc podczas wyboru odpowiedniego blatu d kuchni.

Kształt blatu powinien być dopasowany wedle wymiarów pomieszczenia. W przypadku niewielkich, dość wąskich kuchni, zaleca się zakup blatu w kształcie litery L. Podobna metoda sprawdzi się w momencie dysponowania aneksem kuchennym. W momencie, gdy kuchnia jest naprawdę mała i wariant L zupełnie nie wchodzi w grę, należy pomyśleć o blacie ciągłym na kształt litery I, gdzie odcinki są od siebie oddzielone na przykład płytą indukcyjną. Duże kuchnie dają znacznie szersze możliwości. To właśnie w ich przypadku możemy pokusić się o blat w kształcie litery U, który jest najbardziej praktyczny.

Wymiary blatu powinny zaczynać się o głębokości na poziomie około 60 cm. Standard ten odpowiada większości sprzętów kuchennych. Jego wysokość nie powinna być zaś niższa niż 85 centymetrów, natomiast grubość zazwyczaj mieści się w przedziale 2,8 – 4 cm. Wszystko dlatego, że blat nie może być ani za gruby, ani zbyt cienki.

Wybierając materiał, z jakiego ma być zrobiony blat, powinno się przede wszystkim zwrócić uwagę na jego właściwości. Coraz większą popularnością cieszą się blaty z kamienia naturalnego, jakie w swojej ofercie posiada między innymi firma Stone Trade. Na stronie https://www.fabrykablatow.pl/ można dowiedzieć się więcej na temat naturalnych kamieni takich jak granit, marmur czy kwarcyt, z których wykonywane są blaty.

Powyższe wskazówki dobrze jest potraktować jako warte zapamiętania, zwłaszcza przy urządzaniu kuchni „od zera”. Nie tylko estetyka ma znaczenie, lecz przede wszystkim wygoda i komfort związany z użytkowaniem pomieszczenia.

Skip to content