Jakie wyposażenie gastronomiczne jest niezbędne do otwarcia restauracji?

Dobrze skompletowane wyposażenie gastronomii może znacznie ułatwić początki działalności lokalu. Jak je dobrać, aby od pierwszego dnia zapewnić pracownikom komfortowe warunki, a gościom obsługę na najwyższym poziomie? Poniżej znajdziesz przegląd produktów niezbędnych do otwarcia restauracji. Sprawdź, w co warto się zaopatrzyć!

Sprzęt do gastronomii – dlaczego warto wybrać sprawdzone produkty?

Wyposażenie zakładów gastronomicznych ma duży wpływ na to, w jaki sposób będzie funkcjonowała Twoja restauracja. To od niego zależy, czy kuchnia będzie sprawnie pracować, posiłki będą smaczne, a przestrzeń atrakcyjna dla gości. Wyposażenie gastronomiczne powinno wyróżniać się wysoką jakością już od chwili otwarcia lokalu. Pierwsi klienci przekażą swoją opinię znajomym lub opublikują ją w serwisach internetowych. Na ich zadowolenie bez wątpienia wpływ będzie miał wystrój, tempo obsługi oraz smak potraw. O wszystkie te aspekty pomoże Ci zadbać dobrze dobrany profesjonalny sprzęt gastronomiczny.

Wyposażenie restauracji – kuchnia

Planowanie restauracji warto rozpocząć od starannego skompletowania wyposażenia kuchni. To, jakie maszyny gastronomiczne się w niej znajdą, będzie miało wpływ na wygląd Twojego menu, czas oczekiwania gości oraz smak serwowanych dań. Jako niezbędne artykuły gastronomiczne, bez których profesjonalna kuchnia nie będzie sprawnie funkcjonować, najczęściej podaje się kuchenki, piekarniki i płyty grzewcze, na których będą przyrządzane potrawy. Ważna jest także czystość – z tego powodu potrzebować będziesz także umywalek oraz zmywarek. Aby uniknąć zbyt szybkiego psucia się składników, zadbaj także o to, by wybrać niezawodne lodówki i zamrażarki. Pomocne będą także pojemniki na żywność. Urządzenia do gastronomii, którymi wypełnisz kuchnię, warto dobrać także do specyfiki lokalu. W zależności od tego, w jakich daniach chcesz się specjalizować, priorytetem będą nieco inne elementy wyposażenia: urządzenia do lodów, grille, frytkownice, makaroniarki czy opiekacze.
Niezależnie od tego, co będziesz podawać gościom, do przyrządzania posiłków używaj wyłącznie sprawdzonego sprzętu. Wysokiej jakości urządzenia przystosowane do użytku profesjonalnego pozwolą Ci zadowolić klientów już podczas wielkiego otwarcia restauracji. Internetowy sklep gastronomiczny Wammashop od lat specjalizuje się w dostarczaniu starannie wyselekcjonowanych propozycji dla przemysłu spożywczego. Znajdziesz w nim szeroki wybór produktów cenionych marek.

Wyposażenie zakładu gastronomicznego – sala restauracyjna

Odwiedzający Cię goście większość wizyty spędzą w sali restauracyjnej. Z tego powodu zadbaj o jej kompleksowe wyposażenie jeszcze przed podaniem pierwszego dania w nowym lokalu. Urządzenia gastronomiczne i akcesoria, które znajdą się w tej przestrzeni, powinny być nie tylko funkcjonalne, ale również estetyczne. Wyposażenie dla gastronomii na sali restauracyjnej to znacznie więcej niż tylko stoły i krzesła, przy których zasiądą goście. Potrzebne Ci będą także talerze i sztućce, z pomocą których podasz im pyszne posiłki. Kompletując profesjonalne wyposażenie gastronomiczne, zatroszcz się także o detale takie jak obrusy, serwetki i dekoracje. Wszystkie te produkty powinny być ze sobą spójne i tworzyć stylowy wystrój lokalu. Nie zapomnij również o właściwym oświetleniu sali oraz zamontowaniu klimatyzacji – jest ona niezbędna, by zapewnić gościom komfort w upalne dni

Sprzęt gastronomiczny – wyposażenie baru

Sprzęty gastronomiczne opracowane z myślą o profesjonalnym wykorzystaniu powinny wypełniać również bar w restauracji. Jako wyposażenie lokalu gastronomicznego w tej części lokalu najlepiej sprawdzą się kieliszki i szkło do drinków dopasowane do stylu całej restauracji. Warto mieć do dyspozycji zarówno klasyczne modele, jak i kolorowe wersje. Aby przygotowywać koktajle, dobierz również akcesoria dla gastronomii: shakery, mieszadła, blendery, pojemniki na alkohol, które umożliwią barmanom sprawną pracę. W części niewidocznej dla klientów umieść profesjonalne urządzenia gastronomiczne takie jak zamrażarki na lód, podgrzewacze, systemy dozujące oraz przepływowe zmywarki do szkła.

Skompletuj sprzęt i akcesoria gastronomiczne najwyższej jakości!

Zaopatrzenie nowego lokalu w profesjonalne wyposażenie gastronomii to pierwszy krok do sukcesu Twojej restauracji. Starannie przemyśl wybór akcesoriów i urządzeń, którymi wypełnisz przestrzeń restauracji – kuchnię, salę oraz bar. W ten sposób tuż po otwarciu zaprezentujesz gościom lokal od najlepszej strony i zachęcisz ich do ponownej wizyty. Aby mieć pewność, że cały sprzęt będzie sprawnie działał i schludnie się prezentował, wybieraj propozycje, pochodzące ze sprawdzonych źródeł.

Skip to content