Europejskie Dni Smakosza odbywają się w Szkole Podstawowej nr 12 w Częstochowie. Akcja organizowane jest w ramach programu Comenius „My life – my choice” oraz Szwajcarsko-Polskiego Programu Współpracy „Zapobieganie nadwadze i otyłości oraz chorobom przewlekłym poprzez edukacje społeczeństwa w zakresie żywienia i aktywności fizycznej”.
Uczniowie mają okazję spróbować specjałów kuchni europejskiej. Biorą udział w warsztatach kulinarnych, podczas których przygotowują potrawy zgodnie z zasadami zdrowego żywienia. W każdym dniu tygodnia wykonują i serwują danie związane z kulturą jednego z krajów. Znajdują się wśród nich: zupa gulaszowa (Węgry), bliny gryczane z konfiturą malinową (Estonia), tapas z chorizo i warzywami (Hiszpania), tosty z szynką, warzywami i serem (Walia), hummus z cieciorki i sezamu z pieczywem (Turcja), pizza Margarita (Włochy), koreczki z pastą koperkową i łososiem (Finlandia i Norwegia).
Europejskie Dni Smakosza w dwunastce zakończą się jutro. Są podsumowaniem działań realizowanych od września 2013 roku równolegle w dziewięciu państwach europejskich.