Karp na wigilijnym stole

Karp

Czy na wigilijnym stole może nie być karpia? Dla wielu brak tej potrawy jest nie do zaakceptowania. Przed każdymi Świętami Bożego Narodzenia na targach i ryneczkach spotkać można wiele stoisk oferujących żywego karpia, który na stół wigilijny podawany jest na wiele sposobów: smażony, duszony czy w galarecie. Czy częstochowianie już kupili karpia na wieczerzę wigilijną?

– No jasne, że kupiłam. Mąż już wczoraj go zrobił, święta są już prawie że / Taka jest tradycja i karpia trzeba zjeść, ale ja się nim nie zajadam. Mieliśmy swoją hodowlę karpia, ale nigdy tego nie lubiłam. Mama smażyła karpia i zawsze kawałek musiałam spróbować / Mam wspaniały przepis na karpia – karp pieczony. Kroi się karpia, czyści, soli i pieprzy do smaku, na blachę i do piekarnika na 20 minut. Miodzik! – mówią mieszkańcy Częstochowy.

Tradycja podawania karpia na Wigilii rozpoczęła się w 1948 roku – ówczesny minister przemysłu Hilary Minc był pomysłodawcą hasła „karp na każdym wigilijnym polskim stole” i zainicjował powstawanie państwowych gospodarstw rybackich.

Paweł Kmiecik

czestochowskie24

Polityka prywatności: Redakcja czestochowskie24.pl zastrzega wszelkie prawa do portalu. Użytkownicy mogą pobierać i drukować fragmenty zawartości portalu informacyjnego czestochowskie24.pl wyłącznie do użytku osobistego. Publikacja, rozpowszechnianie zawartości niniejszego portalu lub jej sprzedaż (także framing i in. podobne metody), są bez uprzedniej pisemnej zgody redakcji zabronione i stanowią naruszenie ustaw o prawie autorskim, ochronie baz danych i uczciwej konkurencji - będą ścigane przy pomocy wszelkich dostępnych środków prawnych.

Skip to content