Kolejna restauracja otwiera się mimo zakazu

Fot. Radio Fiat

Dzisiaj (30.01) o godz. 12:00 w Częstochowie następna restauracja, mimo utrzymanych obostrzeń, została otwarta. Trattoria Verde jest kolejnym lokalem w mieście, który zdecydował się przyjmować gości. Wcześniej otwarte zostały m.in. Gospoda Złoty Garniec, Pub Szafa Gra i Restauracja 68.

Na konferencji prasowej 28 stycznia minister zdrowia Adam Niedzielski zapowiedział przedłużenie do 14 lutego zamknięcia lokali gastronomicznych. Mimo to coraz więcej restauracji, barów i kawiarni decyduje się na wznowienie działalności, nawet pomimo konsekwencji. Taką samą decyzję podjęła właścicielka restauracji Trattoria Verde, Dorota Stańko. Jak sama mówi – Nie mieliśmy innego wyjścia:

Decyzja o otwarciu była podyktowana obecną sytuacją. To wszystko trwa za długo. Jeżeli nie otworzymy lokalu teraz to za tydzień lub dwa możemy zamknąć go już na zawsze. Dodatkowo jesteśmy odpowiedzialni za pracowników, nie możemy dopuścić by zostali zwolnieni. Mimo, że mamy dla swoich klientów pizze, czyli produkt typowo na dowóz, to dostawy zapewniają jedynie 10% dochodu restauracji. Wprowadziliśmy model rezerwacji stolików, na ten moment mamy pełne obłożenie na sobotę i niedzielę.

Aby zapewnić swoim gościom jak największe bezpieczeństwo w lokalu zamontowano innowacyjny specjalistyczny filtr:

Jako pierwsza restauracja w Polsce zaopatrzyliśmy się w specjalistyczny filtr, który w 90% zabija koronawirusa. Filtr został sprowadzony z Niemiec, na tamtym rynku badania potwierdzają jego skuteczność.

Restauracja Trattoria Verde jest znana pod tą nazwą od wiosny tamtego roku po „Kuchennych rewolucjach” Magdy Gessler. Wcześniej była znana jako Sezonova.

KP