“Sposób podawania”, “organizacja pracy”, czy “ocena organoleptyczna” – to część kryteriów oceny potraw przygotowanych w ramach kolejnej edycji konkursu kulinarnego “Zdrowie na talerzu”.
Konkurs odbył się we wtorek 10 kwietnia w Zespole Szkół Gastronomicznych im. Marii Skłodowskiej-Curie w Częstochowie.
– Jest on organizowany w ramach programu “Trzymaj formę”, który jest przez nas realizowany przez wiele, wiele lat. Konkurs polega na tym, że do naszej stacji nadsyłane są przez szkoły podstawowe zgłoszenia, nadsyłane są przepisy kulinarne. Z tych wszystkich przepisów wybieramy 10 najlepszych – muszą się one charakteryzować wartościami odżywczymi, muszą być ładne i, najważniejsze, muszą być smaczne – mówi Edyta Kapelka, rzecznik częstochowskiego Sanepidu, który organizuje konkurs od 7 lat.
Pierwsze miejsce w konkursie zajęły Zofia Klekowska i Emilia Strzelczyk z SP 31, drugie – Julia Olasek i Oliwia Fabiszewska z SP 47, a trzecią pozycję zajęła drużyna z SP 13 – Żaklina Kmiecik i Patryk Broniszewski.
PK