Zgodnie z tradycją w Tłusty Czwartek każdy powinien zjeść pączka. W Miejskim Przedszkolu Integracyjnym nr 35 w Częstochowie, w wypiekaniu drożdżowych przysmaków, opiekunom pomagały dzieci z grupy czterolatków.
– „Powiedział Bartek, że dziś tłusty czwartek, a Bartkowa uwierzyła, dobrych pączków nasmażyła”.
– Lubicie Pączki?
– Taaaaak!
W sali przedszkolnej zapach smażonych pączków unosił się od samego rana. Dzieci obserwowały, w jaki sposób przygotować ciasto oraz co zrobić, aby pączki były słodkie i puszyste. Najpierw przygotowały mąkę, jajka, cukier oraz inne potrzebne składniki. Pomagały i jednocześnie się uczyły. Po kilku minutach smażenia Anna Maciejewska, jedna z nauczycielek, wyjęła z garnka zarumienione pączki.
– Wszyscy czują ten piękny zapach? Na razie te pączki są bardzo gorące, ale gdy wystygną, od razu je zjemy. Na pewno będą wam bardzo smakować.
Dzieci zajadały pączki z apetytem. Jak mówi Wiesława Struska, nauczycielka, tego typu wydarzenia w przedszkolu organizowane są często.
– W naszym przedszkolu obchodzimy różnego rodzaju uroczystości. Są to np. pikniki na powitanie jesieni czy z okazji święta rodziny. Obchodzimy też nietypowe święta takie jak święto czekolady, dyni, śliwki czy tak jak dzisiaj święto pączka. Tłusty czwartek obchodzimy co roku. Jest to bardzo lubiany dzień zarówno przez dzieci, jak i dorosłych. Pączki pieczone są według naszej receptury. Są pyszne i serowe.
Słodkie pączki zaczęto jeść w Polsce dopiero w drugiej połowie XVI w. Dawniej jadano je m.in. ze skwarkami.
ABK