Słodka przekąska, czyli Międzynarodowy Dzień Sernika

W lipcu, a dokładniej 30 lipca, swoje święto obchodzi najpopularniejsze ciasto, znane i lubiane przez większość Polaków – sernik. Jest to święto międzynarodowe, ponieważ ten rodzaj wypieku jada się w wielu krajach na świecie.

Sernik swoimi korzeniami sięga do czasów starożytnych, gdy jadali go olimpijscy atleci. W Polsce ta słodka przekąska została poznana dzięki sprowadzeniu jej do kraju przez króla Jana III Sobieskiego. Dziś pieczemy i jemy go w różnych formach, dodać do masy serowej można różnorodne składniki, takie jak: rodzynki, orzechy, czekolada czy galaretka. Zapytaliśmy częstochowian w jakiej wersji lubią go najbardziej. Czy wolą sernik z rodzynkami czy bez, zdania są podzielone. Każdy smakosz sernika ma swoją ulubioną wersję:

– Z rodzynkami, taki wiejski. Z niemielonego sera, tylko taki, jak ja to mówię, po wiejsku robiony. Gnieciony rękami i przyprawiony, dużo bakali i na kruchym cieście.
– Chyba taki tradycyjny, typu wiedeński. Bez niczego, czysty.

Sernik można zjeść w wersji na ciepło lub zimno, a każda narodowość wypieka go z innych składników. W Polsce najbardziej znany jest ten robiony z twarogu, zaś w innych krajach masa sernikowa tworzona jest z różnorodnych produktów mlecznych np. ricotty, fety czy serka Philadelphia. Wielu mieszkańców ma swój sprawdzony przepis na to ciasto i chętnie się nimi dzielą:

– Biszkopciki okrągłe lub takie podłużne języczki, na brytfankę i robimy serek mascarpone. Do tego jeszcze jogurcik grecki, owoce, galaretka.

30 lipca to nie tylko Dzień Sernika, to również Międzynarodowy Dzień Przyjaźni. Jest to świetna okazja do wręczenia tego słodkiego wypieku swojemu przyjacielowi, a także doskonały moment na spotkanie i wspólne celebrowanie obu tych świąt.

M.F.

Skip to content