Na czwartek i piątek (10-11 sierpnia) synoptycy przewidują temperaturę w naszym regionie przekraczającą 35 stopni. Podczas upałów musimy zwrócić szczególną uwagę na produkty jakie spożywamy. Jak wiemy wysoka temperatura powoduje, że produkty, tj. warzywa, owoce, mięso i jajka szybko się psują. O zatrucie w te dni nietrudno, najbardziej narażeni na nieżyty żołądka są nasi milusińscy, którzy w upalne dni uwielbiają jeść lody, dlatego na co należy zwrócić uwagę przy zakupie lodów, mówi Edyta Kapelka, kierownik sekcji Oświaty Zdrowotnej częstochowskiego sanepidu – kupując lody powinniśmy, przede wszystkim zwrócić uwagę na sposób przechowywania lodów, czy miejsce i temperatura zgadza się z zaleceniami producenta zawartymi na opakowaniu. Kluczową sprawą jest sprawdzenie daty przydatności do spożycia lodów wyjętych ze sklepowych lodówek.
Objawy zatrucia pokarmowego występują najczęściej po 1-6 godzinach po zjedzeniu zakażonego pokarmu. Ból brzucha, wzdęcia, biegunka, ból głowy, mdłości i wymioty. Aby nie doszło do wyżej wymienionych objawów warto przestrzegać podstawowych zasad higieny.