Zdrowotne właściwości ryb

Fot. Radio Fiat

Zawierają różne witaminy, składniki mineralne, a przede wszystkim kwasy tłuszczowe omega-3, które poprawiają wzrok i wzmacniają układ odpornościowy. Z medycznego punktu widzenia regularne spożywanie ryb, zabezpiecza nawet przed nowotworem.

Mięso ryb stanowi źródło pełnowartościowego białka. Zawiera jod, fosfor i selen, a także witaminy z grupy B. Poszczególne gatunki mają też dużą zawartość witamin E i D oraz wapnia. Jak tłumaczy dr n. med. Krzysztof Janik, gastroenterolog, wśród zdrowotnych właściwości ryb, najbardziej wartościowe są kwasy omega-3.

– Kwasy te w dużych ilościach znajdują się w tłuszczu rybim. Bardzo korzystnie wpływają na nasze zdrowie. Obniżają ciśnienie tętnicze, procesy miażdżycowe w naczyniach tętniczych, stężenie całkowitego cholesterolu, a także trójglicerydy, które zwiększają ryzyko zakrzepów.

Dodatkowo przeciwrodnikowe działanie kwasów omega-3 zabezpiecza przed chorobą nowotworową.

– Zachęcam, aby przynajmniej 3 razy w tygodniu spożywać ryby. Najlepiej jeść ryby gotowane, duszone, w galarecie, warzywach czy też w postaci pulpetów. Odstąpiłbym od ryby opiekanej w panierce, smażonej w gorącym tłuszczu. Składniki odżywcze, znajdujące się w rybim mięsie, uszkadzają się na skutek wysokiej temperatury. Dodatkowo tworzą się niekorzystne dla zdrowia człowieka substancje toksyczne.

Najwięcej składników odżywczych i kwasów tłuszczowych omega-3 zawierają ryby morskie np. makrela, śledź, tuńczyk czy łosoś. Źródłem witaminy D, fosforu i wapnia są też małe tłuste ryby takie jak szprotki, które kupić można w konserwach. Na rynku sprzedawane są także wędzonki, jednak o ich korzystnym wpływie na zdrowie człowieka nie można mówić. Ryby wędzone są tłuste, ciężkostrawne, zawierają sód oraz składniki dymu wędzarniczego, które w dużych ilościach są bardzo szkodliwe dla zdrowia.

ABK

Skip to content