Perła 2021 za chleb żytni z Gminy Żarki

Chleb żytni na zakwasie z Gospodarstwa Rolnego Krystyny i Ryszarda Halabowskich z Jaroszowa uzyskał nagrodę „Perłę 2021” w ogólnopolskim konkursie „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów” podczas finału na targach Smaki Regionów w Poznaniu (03.10.) Chleb uznano za najlepszy polski regionalny produkt żywnościowy. Jest jednym z sześciu w województwie śląskim nagrodzonym w tegorocznej edycji i drugim w gminie Żarki, po chlebie tatarczuchu, posiadającym taki laur. Gratulujemy!
– Jesteśmy dumni, że nasz produkt został tak wysoko oceniony. Jest to piękna ocena naszej pracy od podstaw – mówią Krystyna i Ryszard Halabowscy. – Nasz chleb żytni został nominowany do konkursu w Poznaniu podczas regionalnego Jarmarku Produktów Tradycyjnych w Chorzowie w sierpniu tego roku.
Statuetka „Perła” jest przyznawana za szczególne walory smakowe, za specyficzne i tradycyjne metody produkcji. Liczy się również zgodność z tradycją oraz zwyczajami kultywowanymi w regionie. Pomaga w zachowaniu specjałów i ma zachęcać m.in. rolników, czy właścicieli firm do czerpania z bogatej spuścizny kulinarnego dziedzictwa i wykorzystania jej w ofercie rynkowej. Organizatorem centralnym konkursu jest Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego, a partnerami merytorycznymi i organizacyjnymi finałów konkursu w regionach są urzędy marszałkowskie i wojewódzkie ośrodki doradztwa rolniczego.
Wyniki konkursu pod adresem: https://www.smaki-regionow.pl/pl/aktualnosci//perly-2021-rozdane

źródło: Gmina Żarki

Skip to content