Miniony weekend był dla częstochowian okazją do poznania nowych smaków i zrelaksowania się przy konsumowaniu rozmaitych specjałów kuchni krajowej. Festiwal Sztuki Kulinarnej „Aleja Dobrego Smaku” przyciągnął także miłośników gotowania i innowacji w kuchni. O festiwalu opowiedziała Ewa Kosińska z Częstochowskiej Organizacji Turystycznej:
– Festiwal był bardzo udany, dopisała nam pogoda. W programie był występ Magdaleny Nowaczewskiej, „Mastechef 2016” oraz Remigiusza Rączki. Bardzo sympatycznie było także w czasie Śniadania na Bieganie. Odbywało się od godziny 10 do 13, można było zjeść smaczne śniadanie, napić się pysznej kawy, świeżo wyciskanego soku i spędzić miło czas.
Na scenie swoje umiejętności zaprezentowali kucharze znani z telewizji i popularnych restauracji. Moda na gotowanie, która zapanowała dzięki różnego rodzaju programom kulinarnym sprawia, że Polacy coraz chętniej poszerzają swoją wiedzę o kuchni i szlifują swoje zdolności:
– Świadomość kulinarna Polaków zwiększa się. Dziś każdy czuje się kucharzem, każdy próbuje coś gotować i tworzyć. Mam nadzieję, że takie pokazy dadzą ludziom delikatne sugestie ze strony profesjonalnych kucharzy.
Kolejna edycja festiwalu sztuki kulinarnej zaplanowana jest w przyszłym roku, wcześniej jednak, bo już we wrześniu, częstochowianie będą mogli delektować się smakami Śniadania na Bieganie.
SW