Co na ząb w Wigilię?

Post wigilijny jest zwyczajem dość powszechnie przestrzeganym, mimo że w wielu wyznaniach chrześcijańskich nie jest nakazany. Biskupi zachęcają do zachowania tego zwyczaju ze względu na wyjątkowy charakter tego dnia w Polsce.

Zgodnie z polskim zwyczajem potrawy wigilijne powinny być postne, czyli bezmięsne i bez użycia tłuszczów zwierzęcych. W zależności od regionu i tradycji rodzinnych zestaw wigilijnych potraw jest różny, ale zwyczajowo na wigilijnym stole powinny znaleźć się wszystkie płody ziemi, a potraw powinno być dwanaście. Czy te tradycje pielęgnowane są przez częstochowian?

Okazuje się, że tak. Na wigilijnych stołach pojawiają się takie potrawy jak: barszcz czerwony, karpie, zupa grzybowa, kapusta z grochem, pierogi z kapustą i grzybami, czy kutia. Część osób stara się również, aby część potraw przyrządzona została w dietetyczny sposób, np. dorsz duszony z warzywami.

Dwanaście potraw zobowiązuje, a ich przygotowanie to nie lada gratka. Z pomocą przychodzą firmy gastronomiczne, które oferują wyroby garmażeryjne, które z pewnością zaoszczędzą mnóstwo czasu w kuchni. Co sądzą o tym mieszkańcy naszego miasta?

Tylko nieliczni korzystają z oferty sklepów. Tyczy się to głównie pierogów, których przygotowanie jest czasochłonne. Reszta potraw powstaje w domowych kuchniach.

Zasiadając przy wigilijnym stole warto pamiętać o pierwotnym znaczeniu tej wieczerzy, która miała w sobie dużo więcej pokory, niż napychania żołądków.

KF

foto źródło: www.polskatradycja.pl