W poniedziałek otwarcie lokali gastronomicznych. Czy do Częstochowy wrócą ogródki restauracyjne?

3 aleja NMP, fot. Radio Fiat

Od 18 maja pod pewnymi obostrzeniami będą mogły funkcjonować restauracje, kawiarnie i bary. Zapytaliśmy częstochowskich restauratorów, jak przygotowują się na ponowne przyjmowanie klientów.

O krokach podejmowanych w księgarnio-kawiarni Niebo w mieście, mówi właścicielka lokalu:

-Zmienia się organizacja pracy. Musieliśmy zadbać o nowe warunki sanitarne dla pracowników i klientów. Pierwszą rzeczą jest wydzielenie odpowiedniej ilości stolików na metr kwadratowy.

Bistro Pan Sałata także wdraża specjalne środki ostrożności:

-Po każdym kliencie stolik będzie dezynfekowany. Obsługa i kuchnia pracują w pełni bezpiecznie, w maseczkach. Po każdym podaniu posiłku mamy zmieniane rękawiczki. Mamy także zamiar usunąć część stolików. Planujemy około 20 miejsc w naszym lokalu.

-mówi właścicielka bistro.

Ogródek pojawi się także przy restauracji Biały Borek, o czym informuje współwłaściciel:

-Od poniedziałku będziemy się starali normalnie uruchomić ogródek. Wiadomo, że przy zachowaniu odpowiednich odległości. Będzie na pewno dostępny płyn do dezynfekcji. Będziemy wdrażać wszystkie narzucone zasady.

Ze stolików na świeżym powietrzu będzie można także korzystać w księgarnio-kawiarni Niebo w mieście.

-Jesteśmy w trakcie przygotowań ogródka. Zimą podjęliśmy decyzję o jego rozbudowie. Na tę chwilę w ograniczonych metrach kwadratowych, ale uruchomimy go.

Jak właściciele restauracji radzili sobie podczas dwóch miesięcy kwarantanny? Komentuje współwłaściciel Białego Borka:

-Był to dla nas trudny okres. Naszą restauracyjkę w alejach mieliśmy zamkniętą. Na bieżąco obserwowaliśmy sytuację. Teraz na szczęście już nas powoli wybudzają i będziemy starali się walczyć o rynek.

Właściciele Nieba w mieście zwrócili uwagę na pozytywny aspekt nadzwyczajnej sytuacji. Co mile ich zaskoczyło?

-Zainteresowanie naszych gości. Z dobrego serca zaglądali do nas tutaj zapytać się, jak sobie radzimy, dzwonili do nas, jak był telefon dostępny. Widzieliśmy, że im zależy, żeby to miejsce trwało cały czas. Mieliśmy klientów, którzy mieli w swoim planie tygodnia, że coś u nas zamawiają.

Zgodnie z rządowymi zaleceniami owe wytyczne to:
-limit osób w lokalu (na 1 osobę mają przypadać co najmniej 4m kadratowe);
-dezynfekcja stolika po każdym kliencie;
-zachowanie 2 m odległości między stolikami (chyba że stoliki oddzieli się przegrodami o wysokości minimum 1 m – wtedy odległość między stolikami może wynosić 1 m);
-zachowanie dystansu 1,5 m od gości siedzących przy osobnych stolikach;
-noszenie maseczek oraz rękawiczek przez kucharzy i obsługę lokalu gastronomicznego.

Goście siedzący przy stolikach będą mogli zdjąć maseczki.

Jakub Szewczyk