Najlepszy regionalny produkt żywnościowy oraz najlepsze danie i potrawę regionalną chcą wyłonić organizatorzy XIV edycji konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”.
Celem konkursu jest poznanie i udokumentowanie regionalnych produktów żywnościowych, osadzonych głęboko w polskiej tradycji i od lat wytwarzanych tymi samymi metodami i według tych samych receptur. Kolejnym krokiem będzie przygotowanie producentów do ubiegania się o ochronę produktów zgodną z ustawodawstwem unijnym.
Konkurs ma charakter otwarty. Przystąpić może do niego każdy producent wyrobów regionalnych i tradycyjnych, spełniających określone w regulaminie kryteria.
Tegoroczny finał regionalny konkursu w województwie śląskim odbędzie się 7 czerwca w Częstochowie na Placu Biegańskiego podczas VIII Festiwalu Sztuki Kulinarnej „Aleja Dobrego Smaku”.
Formularza zgłoszeniowego oraz regulamin zamieszczono na stronie Województwa Śląskiego.