Może być gorzka, biała lub z orzechami – 12 kwietnia czekolada ma swój dzień. Jej historia sięga starożytnych Majów, którzy nasion kakaowca używali do przygotowania specjalnego napoju o nazwie Zoccalit przeznaczonego dla najbogatszych osób.
W 1828 Casparus van Houten Senior opatentował metodę proszkowania nasion kakaowca, a niejaki Francis Fry z połączonego kakao, cukru i rozpuszczonego tłuszczu kakaowego wylanego do formy uzyskał pierwszą tabliczkę czekolady. Zapytaliśmy mieszkańców Częstochowy i regionu o to, czy lubią czekoladę i jaki jej rodzaj najbardziej preferują.
– Bardzo lubię, uwielbiam gorzką z orzechami, codziennie do kawy tabliczkę, a dobrze działa, bo neutralizuje kawę / Bardzo lubimy, nie wiem jak siostra, ale ja bardzo lubię, truskawkową. A ja staram się ograniczać. Jestem teraz na etapie redukcji wagi, szykuję się do sezonu bikini letniego / Lubimy, gorzką. Lubię czekoladę taką mleczną, chociaż gorzka też jest spoko, bo tamta może być czasami za słodka, ale jak byłam mała to bardzo lubiłam białą. “Jak często je Pani czekoladę?” Jak tylko się do niej dorwę – mówią ankietowani.
Czekolada zawiera substancje wykazujące działanie psychoaktywne: kofeinę, teobrominę, anandamid i fenyloetyloamina. Światowy Dzień Czekolady obchodzony jest 7 lipca.
PK