Niezmiennie uwielbiana, ciesząca się niesłabnącą popularnością przez wszystkich na całym świecie od ponad 200 lat. 7 Lipca przypada Światowy Dzień Czekolady.

Pomysłów na deser z wykorzystaniem czekolady jest wiele. Postanowiliśmy zapytać mieszkańców Częstochowy, jaki rodzaj czekolady i który ze słodkich wariantów najlepiej przypadł im do gustu:

– Najlepsze danie z czekolady to taki, w którym są zboża – mówił młody mieszkaniec Częstochowy.

– Czekolada jest świetna, tylko musi być dobrej jakości – powiedział jeden z częstochowskich smakoszy słodyczy.
– Ulubiona czekolada to ta z orzechami i truskawkami – dodała mieszkanka Częstochowy.

Mało kto zna i interesuje się historią czekolady. Jakie są jej rodzaje i skąd pochodzi wyjaśnia Jacek Matyjewicz, właściciel sklepu z kawami, herbatami, przyprawami i czekoladami:

Początki czekolady sięgają do czasów azteku, gdzie proszkowano ziarna kakaowca dodając następnie chili, wanilie lub inne składniki. W tym kierunku trafiła do Europy poprzez Cortésa. Uszlachetniona została przez Van Houtena, kiedy do masy kakaowej dodał cukru. W ten sposób narodził się nowy kierunek czekoladowy, który stał się bardziej przyjazny i smaczniejszy. Czekoladę rozróżnia się na mleczną i gorzką, a także białą, która powstaje z mleka i substancji kakaowych.

Z badań wynika, że w czekoladzie możemy znaleźć kilkaset substancji mających dobroczynny wpływ na nasze zdrowie, m.in. żelazo, magnez czy potas. Za najzdrowszą odmianę jest uważana jednak czekolada gorzka.

EMI

Skip to content