Przewodnik po patelniach: naczynia z nieprzywierająca powłoką

Niezależnie od tego, czy jesteś doświadczonym profesjonalistą, czy kucharzem domowym, wysokiej jakości zestaw patelni jest niezbędny. Większość patelni jest używana prawie codziennie, więc warto zainwestować w dobry zestaw, który zawiera wszystkie kluczowe elementy i przetrwa próbę czasu.

Patelnie z nieprzywierającą powłoką
Patelnie nieprzywierające są świetne. Są łatwe czyszczeniu, ułatwiają gotowanie i są naczyniami, której wielu z nas używa na co dzień. Nieprzywierająca powierzchnia może być wykonana z różnych niereaktywnych substancji, co jest wyjątkową zaletą.
Ogólna zasada jest następująca: jeśli to, co gotujesz, może być lepkie (jak jajka) i wymaga średniego lub małego ciepła, nieprzywierająca patelnia jest idealnym wyborem. I jak w przypadku wielu rzeczy kupuj tylko produkty najwyższej jakości – powłoka będzie lepszej jakości i wytrzyma znacznie dłużej.
Ogólnie rzecz biorąc, powłoka nieprzywierająca źle reaguje na wysokie temperatury, więc aby wydłużyć żywotność powłoki, używaj jej na średnim lub niskim ogniu i pamiętaj, aby zawsze używać plastikowych lub drewnianych przyborów, aby uniknąć zarysowania powierzchni.

Patelnie ze stali nierdzewnej
Wielu profesjonalnych kucharzy uwielbia patelnie ze stali nierdzewnej – są trwałe i wytrzymałe, często lżejsze niż np. patelnie żeliwne i są całkowicie niereagujące (co jest świetne przy usuwaniu glazury z patelni za pomocą kwaśnej substancji, takiej jak wino lub sok z cytryny ). Jeśli przyrumieniasz mięso, smażysz lub wolisz metalowe naczynia, to stal nierdzewna jest Twoim przyjacielem.
Najlepsze patelnie ze stali nierdzewnej są cięższe, ponieważ mają rdzeń z wysoce przewodzącego metalu, takiego jak aluminium, umieszczony pomiędzy stalą nierdzewną. Pomaga to równomiernie rozprowadzać ciepło po całej patelni, co przyspiesza i ułatwia gotowanie.

Patelnie żeliwne
Żeliwo jest ciężkim materiałem i równomiernie się nagrzewa. Rozprowadza ciepło niezwykle wydajnie i utrzymuje je przez dłuższy czas. Ponieważ jest tak wydajne, należy go również używać na średnim lub niskim ogniu.
Aby wyczyścić naczynie po schłodzeniu, trzeba szorować gąbką i naturalnym środkiem ściernym, takim jak sól.

Stal węglowa
Patelnie ze stali węglowej oferują to, co najlepsze. Nagrzewają się stosunkowo szybko, równomiernie rozprowadzają ciepło, są super lekkie i mają doskonałą, nieprzywierającą powłokę, z którą inne patelnie ledwo mogą konkurować.

Jak działają patelnie nieprzywierające?
Technologią nieprzywierająca została odkryta w latach 30. XX wieku i od tego czasu jest wykorzystywana do wielu rzeczy. Powłoką nieprzywierającą jest PTFE – politetrafluoroetylen – syntetyczny (wytwarzany w laboratorium) polimer z tworzywa sztucznego o niezwykle wysokich siłach kohezji i wyjątkowo niskich siłach adhezji.
Ponieważ PTFE ma silne właściwości kohezyjne i słabą przyczepność, nic nie może się do niego przykleić; nie ma tarcia, do którego mogłyby przylgnąć inne cząsteczki. Dzięki temu żywność i płyny po prostu zsuwają się z powierzchni bez przywierania.

Podsumowanie
Zauważyłeś już z pewnością, że na rynku znajdziesz całe mnóstwo patelni. Dobre sklepy, takie jak Prymus AGD, proponują wiele rodzajów tych naczyń. Po przeczytaniu tego artykułu na pewno znajdziesz naczynie odpowiadające Twoim potrzebom.

Skip to content