Uczniowie częstochowskich szkół podstawowych oraz tych spoza rejonu miasta uczestniczyli w kolejnej edycji konkursu „Zdrowie na talerzu”. Wydarzenie zorganizowane zostało w ramach programu edukacyjnego prowadzonego przez Powiatową Stację Sanitarno-Epidemiologiczną w Częstochowie.

Konkurs odbył się w częstochowskim Zespole Szkół Gastronomicznych, gdzie przez dwa dni młodzież próbowała swoich sił w tworzeniu kolejnych potraw. Celem inicjatywy było promowanie świadomego wyboru zdrowych produktów żywieniowych oraz wykorzystywania ich w życiu codziennym. Więcej na ten temat mówi rzeczniczka częstochowskiego sanepidu Edyta Kapelka:

– Konkurs zorganizowaliśmy dwuetapowo. W pierwszej części (13 czerwca) mieliśmy uczestników z klas IV-VI szkół podstawowych, którzy przygotowywali zdrowe przekąski. Dzisiaj (14 czerwca) natomiast są to uczniowie VII-VIII klas. Na początku dzieci przesyłają do Inspekcji Sanitarnej swoje przepisy (zgodne z regulaminem). Następnie wybieramy przepisy najbardziej zgodne z zasadami zdrowego żywienia, a później uczestnicy przygotowują te przepisy w Zespole Szkół Gastronomicznych.

Jak dodaje Dorota Surma, nauczyciel w Zespole Szkół Gastronomicznych – konkurs „Zdrowie na talerzu” wpisał się do kalendarza imprez szkolnych jako ważne wydarzenie, edukujące młode pokolenie w sprawach racjonalnego żywienia:

– Organizujemy ten konkurs już od kilku lat. Jesteśmy mile zaskoczeni, że młodzież tak chętnie odpowiedziała na nasze zaproszenie.

Tematem tegorocznej edycji konkursu była „Zdrowa przekąska” – tłumaczy Katarzyna Szarszewska, nauczyciel w Zespole Szkół Gastronomicznych:

– Przekąski oparte są przede wszystkim o warzywa i owoce. Młodzież wykorzystuje techniki kulinarne mające na celu to, aby taka przekąska była lekkostrawna. Nie ma więc smażenia. Jest za to gotowanie lub wykorzystywanie form surowych.

Laureatom konkursu gratulujemy sukcesu i życzymy dalszego rozwoju w świecie kulinarnym.

Galeria: Konkurs „Zdrowie na talerzu”, Zespół Szkół Gastronomicznych/fot. Radio Fiat 

ABK

Skip to content