Fot. facebook.com/MRiRW

Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi Grzegorz Puda spotkał się dziś (9 grudnia) z Prezydium Porozumienia Rolniczego i przedstawicielami organizacji COPA-COGECA. Spotkanie było kontynuacją wcześniej prowadzonych rozmów o stanie rolnictwa w Polsce i Europie.

Na zorganizowanej po spotkaniu konferencji prasowej, minister Grzegorz Puda przypomniał, że niedawno w ramach działań rządu udało się ogłosić kolejny program wsparcia, tym razem dla producentów trzody chlewnej w cyklu otwartym.

– Uważamy, że dotychczasowe działania pomagają rolnikom, niezależnie, czy produkcja odbywa się z udziałem naszej trzody chlewnej, czy tej z innych krajów. Najważniejsze, że pomagamy polskim rolnikom, producentom i dostawcom. W najbliższym czasie spotykam się w Brukseli z komisarzem Wojciechowskim. Mam też nadzieję, że uda się umówić spotkanie z Panią komisarz Ferreirą. Chcemy, by rozmowy dotyczące przyszłości wspólnej polityki rolnej odbywały się w charakterze współpracy i otwartego dialogu. Mam też nadzieję, że pewne środki uda nam się pozyskiwać z polityki spójności – powiedział minister Grzegorz Puda.

Jak zaznacza minister Puda, jednymi z ważniejszych tematów poruszanych na spotkaniu była sytuacja na rynku wieprzowiny i drobiu.

– zastanawialiśmy się, w jaki sposób można podnieść konkurencyjność polskiego mięsa na rynku europejskim i światowym. W ramach podsumowania z tego spotkania mogę powiedzieć, że było ono bardzo efektywne. Dobrze, jeśli w przyszłości będą odbywały się podobne spotkania – dodał minister Puda.

W konferencji prasowej udział wzięli także: Monika Piątkowska, Prezes Izby Gospodarczej Handlowców, Przetwórców Zbóż i Producentów Pasz oraz Marian Sikora, Przewodniczący Rady Federacji Branżowych Związków Producentów Rolnych. Mówili oni m.in. o ograniczaniu importowanej śruty sojowej oraz zwiększeniu udziału polskich składników białkowych w paszach. Poruszane były także kwestie polskiego rolnictwa w kontekście strategii „zielonego ładu” i „od pola do stołu”, których celem jest wsparcie konsumentów w dokonywaniu zdrowych i zrównoważonych wyborów żywieniowych.

BNO

Skip to content