Dnia 27 sierpnia 2023 r. na terenie Zespołu Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego im. 1000-lecia Państwa Polskiego w Nakle Śląskim odbyło się rozstrzygnięcie II etapu VIII edycji Konkursu Kulinarnego dla Kół Gospodyń Wiejskich pn.: „Bitwa Regionów”.

Wydarzenie poprowadzili Pan Konrad Jarzyński – Dyrektor OT KOWR w Częstochowie oraz Pani Teresa Pala – Z-ca Dyrektora OT KOWR w Częstochowie.

W konkursie wzięło udział 9 Kół Gospodyń Wiejskich z województwa śląskiego:
• KGW „Kośmiderki” w Kośmidrach  z produktem: Kośmiderski schab z kluskami
• KGW Porąbka z produktem: Kita pieczona
• KGW w Rudniku „Rudnickie Jabłonki” z produktem: Bigos śląski z dziczyzny
z kopytkami
• KGW „Karolinki” w Kamienicy Polskiej z produktem: Doskonałe pieczonki z zsiadłym mlekiem lub maślanką
• KGW Wysoka Lelowska z produktem: Kotlet mielony z baraniny
• KGW w Irządzach z produktem: Pierogi z pstrągiem
• KGW Borowe z produktem Borowska karkówka pod pierzynką z maślanymi kluskami oraz kapustą
• KGW Jeleśnia z produktem: Pieczeń barania z pode Pilska, kluski z tarcizny, kapusta kwaśna z fasolą
• KGW „Katarzynki” w Karchowicach z produktem: Czorne złoto krupa w cieście.

Komisja konkursowa przyznała jednogłośnie:
I miejsce – KGW „Karolinki” w Kamienicy Polskiej z produktem: Doskonałe pieczonki z zsiadłym mlekiem lub maślanką;
II miejsce – KGW Jeleśnia z produktem: Pieczeń barania z pode Pilska, kluski z tarcizny, kapusta kwaśna z fasolą;
III miejsce – KGW „Kośmiderki” w Kośmidrach  z produktem: Kośmiderski schab z kluskami.
W wydarzeniu wzięli udział m.in.:
Pani Barbara Dziuk – Poseł na Sejm;
Pan Jarosław Wieczorek – Wojewoda Śląski;
Kasę Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego reprezentował Pan Grzegorz Mroczek – Z-ca Prezesa KRUS oraz
Pan Piotr Dobosz – Dyrektor OR KRUS w Częstochowie.

Źródło: KRUS

Skip to content