Tłusty Czwartek najczęściej kojarzony jest ze smacznymi wyrobami cukierniczymi, jak np. pączkami czy faworkami. Obchodzony jest w ostatni czwartek przed Wielkim Postem i rozpoczyna ostatni tydzień karnawału. Data tłustego czwartku zależy od daty Wielkanocy, a zatem jest zmienna.

Tłusty Czwartek może wypaść pomiędzy 29 stycznia, a 4 marca. Jedna z mieszkanek Częstochowy zdradziła nam przepis na faworki, gdyż w jej domu częściej piecze się ten wyrób:

Mój przepis na faworki jest taki: 60 dg mąki, 8 żółtek, 4 łyżki śmietany kwaśnej, jedna płaska łyżeczka proszku do pieczenia, tak około dwóch łyżek octu. Możemy je piec na smalcu lub oleju. Cały sekret faworków.

Zwyczaj jedzenia słodkich pączków pojawił się w Polsce w XVI wieku. Kulisty kształt pączka pochodzi z XVIII wieku, gdy zaczęto używać do wypieku drożdży, przez co ciasto stało się bardziej puszyste. Na początku były to twarde kulki z ciasta, nadziewane słoniną. Do dziś spotykane jest smażenie pączków na smalcu. Czasami pączki zgodnie z tradycją nadziewane są orzechami lub migdałami. Na Śląsku w tym dniu spożywa się kreple, które są ciastem smażonym na oleju.

Z okazji tłustego czwartku zapytaliśmy się młodych mieszkańców Częstochowy, jakie pączki uwielbiają i co oprócz nich jeszcze jedzą w ten dzień. Wybór pączków był różny: bez marmolady, z lukrem, pączki polane czekoladą, z czekoladą w środku i z posypką. Oprócz pączków młodzi częstochowianie wybierali faworki i ciasteczka.

Pączki uwielbiane są nie tylko w Polsce, ale na całym świecie. W Europie Zachodniej najczęściej stosuje się przy wypieku przepisy niemieckie. Polskie pączki różnią się od nich czasem smażenia. Smaży się je przez kilkadziesiąt sekund, dzięki czemu nie przesiąkają tłuszczem. Pączki sławne są także w Rosji jako ponicziki. Za to w Stanach Zjednoczonych oraz na Węgrzech, serwowane są na talerzu bez nadzienia, wraz z owocowymi konfiturami.

KKO

Skip to content