Wybory regionalne niezbędne do przyrządzenia smacznych świątecznych potraw czy piękne dekoracje, które ozdobią wielkanocny stół w każdym domu. To wszystko i wiele więcej można znaleźć na kolejnej edycji Święta Palmy Wielkanocnej, które od wczoraj (7 kwietnia) trwa w Częstochowie.
W III Alei NMP można nie tylko kupić barwne palmy, ale także skosztować produktów przygotowanych przez wystawców do degustacji. Podczas wydarzenia nie brakuje konkursów m.in. „Na Świątecznego Mazurka i Wielkanocną Babę”. W kulinarnych zmaganiach biorą udział uczniowie szkół gastronomicznych. Swoimi wypiekami pochwaliła się Inez Gazda z Blachowni. -Baba wielkanocna jest drożdżowa. Zgłosiłam się na konkurs, bo uznałam, że warto spróbować swoich sił. Mazurka piecze się na kruchym cieście. Potem warto pamiętać o jakimś kremie i oczywiście dekoracji. Na moich ciastach są to np. marcepanowe zajączki – chwali się uczennica.
Sobotnia pogoda dopisała i wystawcy mogą cieszyć się dużą ilością częstochowian odwiedzających stoiskach. Najchętniej odwiedzane były budki właśnie z dekoracjami świątecznymi i palmami, które wyglądają imponująco. -Nasze palmy robione są ręcznie. Podstawą są oczywiście bazie przybrane ozdobami z bibuły. Przygotowanie takiej palmy zajmuje około godziny. Można do takiej palmy dołożyć także kwiaty czy styropianowe jajka pokryte materiałem – tłumaczy Małgorzata Mońka, sprzedająca z Zajączek Drugich koło Krzepic.
Na jutro (9 kwietnia) w programie Święta Palmy zaplanowano m.in.: warsztaty artystyczne ze zdobienia jaj, wielkanocny wizaż czy quiz z wiedzy o zwyczajach wielkanocnych. Organizatorem Święta Palmy Wielkanocnej jest Częstochowska Organizacja Turystyczna.