Od dnia 18 listopada br. Wojewódzki Szpital Specjalistyczny im. NMP w Częstochowie przystąpił do pilotażowego programu „Dobry posiłek w szpitalu” uruchomionego Rozporządzeniem Ministra Zdrowia w sprawie edukacji żywieniowej i poprawy jakości żywienia w szpitalach.

Program ma szczególne znaczenie dla właściwego żywienia pacjenta przebywającego w warunkach szpitalnych, bo odpowiednie żywienie stanowi integralną część całego procesu leczenia, a właściwa ocena stanu odżywienia i wdrażanie odpowiedniego sposobu żywienia jest istotnym elementem zwiększenia szans chorych na wyzdrowienie. O programie mówi Barbara Famuła, kierownik Działu Żywienia szpitala na Parkitce:
– Jest to pilotaż “Dobry posiłek w szpitalu”. Ma za zadanie urozmaicić dietę pacjentom, jak również spełnić wszelakie normy pod względem kalorycznym, jakościowym, ilościowym, tak aby posiłek był całkowicie zbilansowany, urozmaicony, no i przede wszystkim smaczny. Stosujemy różne diety na zlecenia lekarzy. W niektórych dietach występują również eliminacje. Dlatego też te posiłki mogą się różnić między sobą. Pacjenci mogą również komentować np. dlaczego nie dostali takiego produktu, czy takiego, ale wszystko jest robione dla zdrowia oczywiście.

Posiłki pacjentów przygotowywane są według jadłospisu opracowanego przez dietetyka (na minimum 7 dni), który zawiera następujące informacje: rodzaj posiłku i skład produktu, wartość energetyczną (kaloryczną) i odżywczą (białko, węglowodany (w tym cukier), tłuszcze (w tym kwasy tłuszczowe nasycone), ilość soli, wielkość porcji oraz sposób przetwarzania i obecność alergenów:
– Program musimy realizować na podstawie programu dietetycznego. Musimy wykazywać też zdjęcia posiłków, udostępniać na stronie jadłospis. Oczywiście wydawane posiłki z kuchni są zgodne z jadłospisem, także pacjenci mogą obserwować co w danym dniu mają otrzymać na talerzach. Mamy swoją kuchnię, także jest to bardzo duży plus. Tutaj na miejscu sobie planujemy, sprawdzamy, także krok po kroczku jesteśmy w stanie wszystko sprawdzić i dopilnować wszystkiego. Jadłospis jest wcześniej udostępniony, jednakże zdjęcia są publikowane po danym posiłku. Pacjenci również mogą zgłaszać swoje uwagi jak najbardziej, aczkolwiek myślę, że nie ma takich potrzeb. Pacjenci w ramach pilotażu dobry posiłek otrzymują również dodatkowy posiłek nocny w ramach drugiej kolacji, tak aby przerwa pomiędzy kolacją, a śniadaniem nie była zbyt długa. Myślę, że pilotaż “Dobry posiłek w szpitalu” nie zmieni zbyt dużo w naszym szpitalu, ponieważ zawsze staraliśmy się, aby jakość wydawanych dań, posiłków była na najwyższym poziomie.

Pilotaż programu „Dobry posiłek w szpitalu” ma potrwać do 30 czerwca 2024 r. Czy po tej dacie będzie kontynuowany? Przekonamy się w przyszłym roku. Na razie pozostaje nam życzyć wszystkim pacjentom smacznego, no i oczywiście zdrowia.

Skip to content