Festiwal Smaku po raz dziesiąty w Częstochowie

W dniach 25-29 października w Częstochowie odbywa się X edycja Festiwalu Smaku. Z tej okazji 32 lokale gastronomiczne z Częstochowy i okolic przygotowały dla swoich gości specjalne oferty.

O tym czym jest Festiwal Smaku oraz jaka się za nim kryje idea mówi jego organizator, Jacek Tolewski:

Jak zawsze idea Festiwalu Smaku jest niezmienna: przez 5 dni od poniedziałku do piątku restauracje z Częstochowy i okolic serwują przystawkę i danie główne w cenie 30zł, deser w cenie 12zł i drink w cenie 13zł. Podstawowa idea jest taka, żeby mieszkańcy Częstochowy i regionu poznali nowe restauracje, bo w ostatnim czasie trochę się pozmieniało, bo wiele restauracji się pozamykało, w ich miejsce powstały nowe, więc jest to doskonała okazja, by te nowe miejsca poznać i spróbować ich kuchni.

Festiwal nie ma wymiaru konkursowego, bo jak podkreśla Jacek Tolewski, smak jest kwestią gustu, a idea Festiwalu skupia się na promowaniu wyjścia z domu, a nie rywalizacji. Na stronie internetowej Festiwalu Smaku: www.festiwalsmakuczestochowa.pl można znaleźć listę restauracji z Częstochowy i okolic, które biorą udział w wydarzeniu. Jedną z nich jest częstochowska kawiarnia Niebo w Mieście, której festiwalową propozycję omówiła Marta Żywiołek:

Dla swoich gości przygotowałyśmy na te dni przystawkę w formie focaccii z salsą pomidorową z kolendrą i limonką. Daniem głównym jest pizza pół na pół z włoskimi dodatkami. Jedna część jest ostra, druga łagodna. Nasza specjalność to desery. Przygotowałyśmy dla gości pieczone jabłko z lodami i z cynamonem. Jabłko podawane oczywiście na gorąco.

W dniach 25-29 października Festiwal Smaku równolegle odbywa się w Zabrzu. Szczegółową listę lokali oraz prezentowanych przez nie propozycji kulinarnych można znaleźć na stronie internetowej Festiwalu Smaku.

Skip to content