We wtorek, 20 czerwca w Wojewódzkim Szpitalu Specjalistycznym im Najświętszej Maryi Panny w Częstochowie odbyła się prelekcja i warsztaty z żywienia w stanach chorobowych. Hasło przewodnie spotkań to „Każdy kęs ma sens”.

O szczegółach inicjatywy mówi organizator oraz kierownik działu żywienia, Barbara Famuła:

– Mamy spotkanie związane z żywieniem. Prelekcja jest skierowana do lekarzy, pielęgniarek i pacjentów, szczególnie tych z chorobą nowotworową, niedożywionych oraz w ciężkich schorzeniach. Chcemy, aby takie spotkania odbywały się cyklicznie, aby pacjent wiedział, jak odżywiać się w trakcie leczenia i po leczeniu, a także przed operacją.

Na pierwszym spotkaniu, jakie odbyło się w auli szpitala, wziął udział personel, jak i również pacjenci. Jednym z tematów poruszanych na spotkaniu było niedożywienie organizmu, o czym mówiła Kamila Przybylska, dietetyk pracujący w Wojewódzkim Szpitalu Specjalistycznym im. NMP w Częstochowie:

– Niedożywienie można zaliczyć do jednostek chorobowych, dotyka ono całego organizmu – układ odpornościowy się osłabia, funkcje poznawcze ulegają zaburzeniu. Dlatego tak ważne jest, aby dbać o odpowiednią wagę i dobre proporcje składników mineralnych. Jeśli osoba utraci 10 procent masy ciała, ma zmniejszoną odporność. Przy 20 procent występują trudności z gojeniem się ran, zaś przy 30 procent występuje już zagrożenie śmiercią. Pamiętajmy o dobrym odżywianiu.

Organizatorzy mają nadzieję na to, że podobne spotkania będą odbywały się cykliczne, a zainteresowanie jeszcze bardziej wzrośnie. Aula była wypełniona niemal po brzegi, więc można stwierdzić, że pomysł przypadł do gustu wszystkim zainteresowanym. Czekamy zatem na kolejne spotkanie, o którym na pewno poinformujemy.

Skip to content