Chcesz studiować? Zastanawiasz się, jaki kierunek wybrać? Skorzystaj z nowej oferty Uniwersytetu Humanistyczno-Przyrodniczego im. Jana Długosza w Częstochowie. „Produkcja i marketing żywności” to uzyskanie kwalifikacji rolniczych przez praktyczne przygotowanie z zakresu technologii żywności, połączonej z marketingiem. Rekrutacja trwa do 27 września.

Propozycja częstochowskiej Uczelni to studia I stopnia o profilu praktycznym trwające 3,5 roku. – To jedyny taki kierunek w naszym regionie – mówi rektor UJD, prof. Anna Wypych-Gawrońska:

– Produkcja i marketing żywności to kierunek przyporządkowany do dyscypliny nauk rolniczych. W tym temacie Uczelnia ma dużą historię zarówno jeśli chodzi o praktykę, jak i badania naukowe. Ponieważ zwrócono nam uwagę na możliwości, jakie znajdują się w Częstochowie związane z charakterem naszego regionu (także z instytucjami rolniczymi) spotkaliśmy się w dążeniu do wspólnej nowej jakości. Tą nową jakością są właśnie nauki rolnicze w naszej Uczelni. Będziemy w regionie jedyną Uczelnią dającą na tym kierunku kwalifikacje rolnicze. To jest bardzo duża wartość dodana dla studentów. Wzięliśmy również pod uwagę analizę rynku pracy, której po takim kierunku będzie bardzo dużo.

Program kształcenia obejmuje umiejętności praktyczne, które przygotują studenta do pracy w różnych sektorach gospodarki oraz instytucjach związanych z produkcją i zbytem żywności. Jak zaznacza prorektor ds. nauki i współpracy z zagranicą, prof. UJD dr hab. Janusz Kapuśniak, w subregionie północnym województwa śląskiego rolnictwo nie jest obszarem w pełni zagospodarowanym:

– Ok. 50% terenów północnej części województwa śląskiego to tereny rolnicze. Brakuje natomiast kształcenia rolników, czy osób zaangażowanych w produkcję żywności. Uznaliśmy, że należy tę lukę zapełnić. Na etapie tworzenia tego kierunku podpisaliśmy umowy z wieloma pracodawcami na realizację staży – nieodpłatnych oraz płatnych. Program stażu jest bardzo zindywidualizowany, przygotowany pod danego pracodawcę.

Studia prowadzone będą na Wydziale Nauk Ścisłych, Przyrodniczych i Technicznych. Do wyboru będą trzy specjalności: agrobiznes, przetwórstwo żywności i logistyka w łańcuchu żywnościowym. Oprócz tego student będzie miał możliwość uczestnictwa w przedmiotach fakultatywnych. Dodatkowo Uczelnia proponuje też przedmioty swobodnego wyboru.

Przypominamy, że dodatkowa rejestracja kandydatów na kierunki studiów stacjonarnych i niestacjonarnych pierwszego oraz drugiego stopnia, a także jednolitych studiów magisterskich jest możliwa do 27 września. Chęć studiowania kandydaci mogą zgłaszać przez stronę www.rekrutacja.ujd.edu.pl.

ABK

Skip to content