Piknik Edukacyjny w Częstochowie – by zdrowo i smacznie żyć

W sobotę, 30 września na placu przy ul. Ogrodowej miał miejsce piknik edukacyjny, zorganizowany przez Spiżarnię – lokalne pożywienie we współpracy z lokalnymi gospodarstwami oraz sklepami z ekologiczną żywnością.

Aneta Janik-Barciś z fundacji „Ucz się zdrowia” to jedna z organizatorek wydarzenia. Zauważyła, że frekwencja przybyłych na wydarzenie gości wzbudza spory entuzjazm:

– To jest pierwszy taki piknik, organizowany przez Spiżarnię lokalne pożywienie. Inicjatywa jest świetna, zainteresowanie ludzi jest ogromne. Nie spodziewaliśmy się , że tyle nowych twarzy się pojawi. Chcemy poszerzać świadomość ludzi na temat odżywiania się i zdrowego trybu życia.

Janik-Barciś zdradziła również, jakie produkty można było znaleźć przy stoisku fundacji „Ucz się zdrowia”:

– Nasza fundacja uczy zdrowia, stąd organizujmy liczne warsztaty dla dorosłych i dzieci. Mamy też swoją markę produktów, która nazywa się na zdrowie. Mamy kiszonki z warzyw ekologicznych i miody smakowe. W przyszłości będziemy rozwijać nasz asortyment, m.in. o soki.

Jedno ze stoisk przygotowało gospodarstwo rolne Krystyna i Ryszard Chalabowscy. Krystyna podzieliła się informacją, co znajdowało się na tym stoisku:

– Na naszym stoisku mamy chlebki, oleje ogóreczki, trochę czosnku, mąki mamy, żurek. Chlebki są z naszego zboża. Nasze zboże wozimy do małego młyna za Szczekocinami i tam pan nam wyrabia mąkę. Mamy chleb m.in., z gryki na zakwasie bez glutenu.

Piknik edukacyjny był świetną okazją do tego, by zaznajomić się z tym, gdzie kupować zdrowe, ekologiczne produkty. Nie brakowało także atrakcji dla dzieci.

LN

Galeria: Radio Fiat

Piknik Edukacyjny w Częstochowie – by zdrowo i smacznie żyć

Skip to content