Po znacznym ochłodzeniu i dużej ilości deszczu przyszła pora na słońce i temperaturę przekraczającą nawet 25 stopni i taką prognozę na najbliższe dni przewidują synoptycy. Podczas upałów musimy zwrócić szczególną uwagę na produkty jakie spożywamy. Jak wiemy wysoka temperatura powoduje, że produkty, tj. warzywa, owoce, mięso i jajka szybko się psują. O zatrucie w te dni nietrudno, najbardziej narażeni na nieżyty żołądka są nasi milusińscy, którzy w upalne dni uwielbiają jeść lody, dlatego na co należy zwrócić uwagę przy zakupie lodów, mówi Edyta Kapelka, kierownik sekcji Oświaty Zdrowotnej częstochowskiego sanepidu.
[audio:https://czestochowskie24.pl/wp-content/uploads/2014/05/kapelka-2.mp3]
Objawy zatrucia pokarmowego występują najczęściej po 1-6 godzinach po zjedzeniu zakażonego pokarmu. Ból brzucha, wzdęcia, biegunka, ból głowy, mdłości i wymioty. Aby nie doszło do wyżej wymienionych objawów warto przestrzegać podstawowych zasad higieny.