Tradycja, śpiew, pyszne domowe jedzenie, świetna zabawa i zdrowa rywalizacja – o czym mowa? O II Jurajskim Festiwalu Kultury Ludowej w Koziegłowach, który rozpoczął się 1 lipca w sobotę.

Jednym z głównych punktów festiwalu była Bitwa Regionów. Na czym ona polega? Tłumaczy Konrad Jarzyński – dyrektor oddziału terenowego Krajowego Ośrodku Wsparcia Rolnictwa w Częstochowie:

– W dniu dzisiejszym mamy II Gościniec Jurajski. My, jako Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa, w towarzystwie KRUSu i Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa organizujemy tutaj Bitwę Regionów. Tego dnia polskie gospodynie z KGW przedstawią pyszne dania tradycyjne, komisja wybierze zwycięzcę, który zakwalifikuje się go wojewódzkiego etapu.

Festiwal zgromadził, oprócz przedstawicielek Kół Gospodyń Wiejskich, licznych smakoszy tradycyjnej polskiej kuchni. Jarzyński podkreślił, że po Bitwie Regionów przyjdzie czas na kolejne etapy konkursu:

– Tutaj zarejestrowanych jest siedem Kół Gospodyń Wiejskich, które będą ze sobą rywalizować. Organizujemy te zabawy w większości powiatów województwa śląskiego. Zabawa potrwa do końca lipca.

Podczas „Gościńca Jurajskiego” obecna była również europoseł Jadwiga Wiśniewska. Zwróciła uwagę, że tego typu wydarzenia są bardzo ważne dla podtrzymywania, ale i rozpowszechniania tradycji – skarbu każdej małej ojczyzny:

– Dzisiejsze wydarzenie promuje jurajską kulturę ludową. Dziś gościmy w Koziegłowach, 4 powiaty, ponad 600 wykonawców. Będzie kolorowo i temperamentnie. Towarzyszą nam wystawy rękodzieła ludowego. Myślę, że warto promować Jurę nie tylko w Polsce, ale i w Europie, to bardzo interesujący region – kulturowo i przyrodniczo.

Uczestniczki Bitwy Regionów z uśmiechami na twarzach opowiadały o przygotowanych przez siebie specjałach, które zagościły na pięknie przystrojonych przez nie stanowiskach:

– Ja jestem z KGW z Wysoczanki, jestem przewodniczącą koła. Przygotowałyśmy zraz z jagnięciny, kapustę zasmażaną i ziemniaczki. Mamy też ciasta. Przygotowywałyśmy się dwa dni.

– Halina Pustułka-Korbacz, tworzę z koleżankami KGW od dziesięciu lat. Jesteśmy dziś na Bitwie Regionów, naszym głównym daniem będzie rolada i modra kapusta z kluskami. Będzie też chleb ze smalce, ciasto drożdżowe i babeczki ze szpinakiem. Jesteśmy pozytywnie nastawione do konkursu, trzeba się bawić!

Pomysł na turniej, w którym rywalizują ze sobą Koła Gospodyń Wiejskich z całej Polski, czyli Bitwę Regionów, zrodził się w 2014 roku. Pierwszy odbył się rok później, w 2015 roku pomiędzy zespołami z województwa pomorskiego i kujawsko-pomorskiego. Obecnie impreza ma charakter ogólnopolski.

LN

Galeria: Radio Fiat

Skip to content