Choć region jurajski w swojej historii nie wykształcił wyraźniej i charakterystycznej tradycji kulinarnej, to jest kilka potraw, które od pokoleń przygotowywane są przez mieszkańców regionu. Mowa na przykład o popularnych prażonkach, które stały się wizytówką Poręby. To tam od ponad 200 lat produkuje się żeliwne garnki. Wypychane po brzegi ziemniakami z dodatkiem kiełbasy, boczku, cebuli, smalcu, soli i pieprzu ustawiane są w ognisku i powoli prażone.
W 2003 roku w Porębie odbył się I Światowy Festiwal Prażonek, którego głównym punktem było przygotowanie ponad 200 kg prażonek w olbrzymim kotle. W tym roku warto odwiedzić Porębę 27 września, gdzie po raz 12 zostanie przygotowana kilkuset kilogramowa porcja tego smakołyku.
W 2006 „Porębskie Prażonki” zostały wpisane na Listę Potraw Tradycyjnych prowadzoną przez Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi.