Wydajność w pracy a dieta – czy jedno ma wpływ na drugie?

Czy dieta w pracy ma znaczenie? Jeśli tak, to jak powinna ona wyglądać? Większość z nas spędza w pracy 8 godzin, co stanowi 1/3 doby. W ciągu tego czasu powinniśmy zjeść 3 posiłki, które dostarczą odpowiedniej ilości energii i składników odżywczych.

Dietetyk Monika Przystalska wyjaśnia, w jaki sposób powinno komponować się posiłki do pracy tak, by były one dobrze zbilansowane i dawały odpowiednią dawkę energii do działania:

– Najważniejsza zasada, jaką powinniśmy się kierować, to nie jest to, co to jest i ile ma kalorii, tylko czym to jest dla naszego organizmu, czyli czy jest to białko, czy jest to węglowodan, swego rodzaju paliwo dla naszego ciała, gdzie są witaminy i minerały. I w ten sposób kompletujemy posiłek. Białka znajdziemy w mięsach, rybach, serach i jajach. Zawsze powinno być w posiłku coś z tej grupy. Paliwo czyli węglowodany znajdziemy w kaszach, ryżach, makaronach, pieczywie, tortillach, ziemniakach. I witaminy i minerały znajdziemy w warzywach i owocach. I taka naprawdę złota reguła to jest taki ABC, czyli jakieś białko, węglowodan i coś z warzywa lub z grupy owoców.

Jak mieszkańcy Częstochowy odżywiają się w pracy? Jak wynika z sondy – najczęściej szykują kanapki:

– Ja dobrze się muszę odżywiać z pracy. Przygotowuję sobie kanapki, bułeczki, do tego wędlinka coś do tego, jakąś papryczkę, czy pomidorka.

– Kupowałam. No ja jestem mięsożerna, więc wszystko co jest z mięsem związane raczej. Teraz raczej taką bardziej nabiałową dietę stosuję, więc mięso stałem się jeść dwa razy w tygodniu.

– Nie no, w domu przygotowuję kanapki. Jem, że tak powiem, rano i potem w ciągu dnia. No to różne. Mięso staram się jeść ze dwa razy w tygodniu.

– W domu sobie przygotowywałam kanapki i obiad. No różnie, i z serem, i z szynką, i z kiełbaską, tak różnie.

– Dietki nie ma. I żałuję, że tej dietki nie ma.

– Robię w domu. W domu najzdrowiej.

– Nie ma czasu, ja jestem zarobiona w domu.

Brak czasu to nie wymówka. Wystarczy dobrze zorganizowany dzień, by poświęcić kilka minut na to, aby przygotować coś zdrowego do pracy. Kolejna ważna rzecz – nie zapominajmy o pożywnym śniadaniu rano – to w końcu najważniejszy posiłek w ciągu dnia!

Skip to content